Ruandában nyitott nagykövetséget Izrael

A zsidó állam nem először próbálja rendezni diplomáciai kapcsolatait az afrikai országgal.

„Biztos vagyok benne, hogy az izraeli nagykövetség Ruandában sokkal magasabb szintre lesz képes emelni a Ruandával és az egész kontinenssel fenntartott kapcsolatainkat néhány éven belül”

— jelentette ki bizakodóan Juval Rotem, az izraeli külügyminisztérium főigazgatója.

Az izraeli vezető személyesen utazott az afrikai országba, ahol a zsidó állam diplomatája, Ron Adam már át is adta megbízólevelét Ruanda elnökének — derül ki a Jerusalem Post hétfői írásából.

A két állam között 1962-ben alakult ki elsőként diplomáciai kapcsolat, amit azonban az 1973-as jóm kippuri háborút követően megszakított az afrikai fél. Később, 1994-ben ugyan sikerült helyreállítani a kapcsolatot, hat évvel később anyagi okokra hivatkozva Ruanda bezárta izraeli nagykövetségét. 2015-ben pedig újra megnyitotta azt a zsidó államban.

Az országok közötti diplomáciai kapcsolatot megnehezítette az a feszültség is, amit az afrikai menekültek ügye okozott korábban. 2018-ban Izrael afrikai menedékkérőket irányított volna az országba, ám Kigali elnök nem járult hozzá az intézkedéshez.

A nagykövetség megnyitásáról szóló hírek kapcsán a Rwandair bejelentette, hogy 2019-től közvetlen járatokat indít a zsidó államba.