EU jogot sérthet a kóser vágás tilalma Belgiumban

A belga alkotmánybíróság szerint sértheti az európai jogot a vallási előírásoknak megfelelő vágás belgiumi tilalmáról szóló, két évvel ezelőtt elfogadott törvény – írja a The Jerusalem Post.

Zsidó szervezetek kezdeményezték a jogi eljárást, amely most az Európai Unió Bíróságán, Luxembourgban folytatódik.

A belga alkotmánybíróság egy ideiglenes határozatot hozott, amely jelzi, hogy komolyan foglalkoznak a kérdéssel, de még nem jutottak végső döntésre. A hírt csalódottan fogadták a zsidó szervezetek, amelyek abban bíztak, hogy a bíróság már most hatályon kívül helyezi a kóser vágást is megtiltó törvényt.

A bírósági eljárást a Belga Zsidó Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Coordinating Committee of Jewish Organizations in Belgium (CCOJB)) indította, miután elfogadták a vallásos vágás tilalmáról szóló törvényt. A kezdeményezést támogatja a „The Lawfare Project”, egy olyan jogvédő szervezet, amely segítséget nyújt zsidókat érő diszkrimináció esetén.

A belga alkotmánybíróság szerint meg kell vizsgálni, hogy a vallásos vágás tilalma megfelel-e az európai jognak.

Az európai jogszabályok kivételként kezelik a vallásos vágást, és megfelelő keretek között engedélyezik azt.

A zsidó szervezetek szerint a tilalmat az állatok védelmében terjesztették ki, de ez az érv hibás, mert az állatok védelme mindig is a kóser vágás szabályainak középpontjában állt.

„Sajnálom, hogy az alkotmánybíróság nem semmisítette meg ezt a szabályozást az általunk előadottak alapján. Az ügy komoly kérdést vet fel az európai joggal kapcsolatban, a csata Luxembourgban folytatódik”

– mondta Yohan Benizri, a CCOJB elnöke, aki ugyanakkor elismerte, hogy a belga alkotmánybíróság komolyan veszi a kérdést.

Brooke Goldstein, a The Lawfare Project igazgatója azt mondta, csalódott, amiért az alkotmánybíróság nem állította meg ezt a vallásszabadság elleni támadást Belgiumban.

A vallási vágás tilalma szerinte szégyenletes és gyűlölködő a kisebbségi közösségek felé. Amennyiben életben marad ez a törvény, az szörnyű hatással lesz a zsidó közösségre Belgiumban, és máshol is.

Soha nem fogják hagyni, hogy a zsidók jogait támadják, vagy más kisebbségeket akadályozzanak a vallásuk szabad gyakorlásában – tette hozzá.