A német hadseregben is lesznek tábori rabbik

Dr Ursula von der Leyen német védelmi miniszter bejelentette, tábori rabbikat fog kinevezni a Bundeswehr katonai kötelékébe a Német Zsidóság Központi Tanácsának ajánlása alapján.

A közel százezres lélekszámú németországi zsidó közösségeket összefogó ernyőszervezet szerint a tábori rabbik a lelkigondozás mellett a judaizmus vallási hátterének oktatásával is foglalkoznak majd, zsidó értékekkel gazdagítva a katonák etikai oktatását.

Josef Schuster, a Tanács elnöke a döntést jó jelnek látja, mely

„a Bundeswehr és a német zsidó közösség közötti növekvő bizalmat és erősödő kapcsolatot jelzi a demokratikus társadalomban.”

A német katonák nem kötelesek bevallani vallási hovatartozásukat. A német honvédelmi minisztérium szerint körülbelül a felük teszi meg mégis, akik közül közel 300 zsidó, 3000 muszlim, 41000 katolikus és 53000 protestáns vallású. A Bundeswehrben közel 60 éve szolgálnak keresztény katonai káplánok.

A második világháború után a szövetséges erők tábori rabbijai először menekülttáborokban, majd saját, Nyugat-Németországban állomásozó csapataiknál szolgáltak. Németország 1990-es újraegyesítése után számos szövetséges csapat elhagyta az országot, és velük együtt a tábori rabbik is távoztak.

Manuel Poliakoff százados, az USA 29. Gyalogsági Hadosztályának tábori rabbija megemlékező szertartást celebrál 1945. március 18-án Göbbels korábbi otthonában, Schloss Rheydt kastélyban. Fotó: ww2dbase

Most maga a német haderő, a Bundeswehr lesz az, amely újra bevezeti a tábori rabbiság intézményét, így a NATO műveletek, békefenntartó küldetések során a katonaság felkérheti a rabbikat, utazzanak velük azokra a területekre, ahol katonáik állomásozni fognak. Bizonyos hírek szerint a rabbik kiválasztás előtt biztonsági átvilágításon is keresztül kell majd esniük.

Egyelőre nem tűzték ki még a döntés életbe léptetésének időpontját.

Nyilatkozatában von der Leyen kiemelte, mennyire hálás és megtisztelve érzi magát attól, hogy zsidó nők és férfiak is szolgálnak a Bundeswehrben, hozzátéve, minden egyes katonának, beleértve a zsidókat és a muszlimokat is, joga van háborítatlanul gyakorolni vallását a hadseregben.

A döntést hamarosan katonai imámok beiktatása követheti.