Ennyi volt: Európa most már elengedi a britek kezét

Vezető európai politikusok sorra úgy nyilatkoznak: a londoni káosz miatt nincs értelme az újabb halasztásnak. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök egyre valószínűbbnek nevezte, hogy végül megállapodás nélkül szűnik meg a brit uniós tagság.

Jean-Claude Juncker kijelentette, hogy az Egyesült Királyság nem kaphat további rövid haladékot, hacsak a brit parlament alsóháza legkésőbb április 12-ig nem fogadja el a kilépési megállapodást. Az a nap „a legvégső határideje a megállapodás elfogadásának” – nyomatékosította.

Úgy vélte, a megállapodás nélküli Brexit most már rendkívül valószínű. Hozzátette, nem ezt a végkifejletet akarta, de az Európai Unió készen áll erre.

A megállapodás nélküli kiválás azonban súlyos csapás lenne az írek számára, és komoly bizalmi válságot teremtene – fűzte hozzá.

Mint elmondta, a legjobb út a kilépési szerződés elfogadása lenne, ugyanis a kiválás végső dátumának további meghosszabbítására nincs lehetőség. Egyebek mellett azért, mert az áprilisi határidőt követően nem szervezhető meg hatékonyan az európai parlamenti választáson való részvétel Nagy-Britanniában.

Nagy a káosz, nincs B-terv Londonban

Juncker kiegyensúlyozott kompromisszumnak nevezte a kilépési szerződést, amely véleménye szerint mindkét fél számára engedményeket tesz. Ilyen kompromisszumok teszik lehetővé az európai projekt működését – mondta. Most is ilyen kompromisszumra van szükség, mert ez esetben megmaradhat a vámunió, a térség gazdasági egysége. Megvédheti az uniós és a brit polgárok, valamint a vállalkozások jogait és érdekeit, valamint biztosítja, hogy a pénzügyi piacok se rendüljenek meg – közölte.

A bizottsági elnök aláhúzta, az unió a megegyezés pártján van.

Azonban az Európai Unió ellenségei azok a nacionalista és populista erők, amelyek a megállapodás nélküli brit uniós tagság megszűnése mellett kardoskodnak.

„Azt akarják, hogy meggyengüljön az unió és vele együtt az Egyesült Királyság is. Az unió nem zárt ki senkit. Az Európai Bizottság megtesz mindent annak érdekében, ha lehet, ne ez legyen a végleges forgatókönyv, amely úgy az EU, mint a brit parlament érdeke is” – fogalmazott. Minden nap, minden perc és minden nyilatkozat számít – zárta beszédét Jean-Claude Juncker.

Fotó: MTI/EPA

Hasonlóképpen nyilatkozott az osztrák kancellár: Sebastian Kurz szerint

jelenleg egyáltalán nem indokolja semmi az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének további halasztását, mert a helyzet alapvetően nem változott a brit alsóházban.

Továbbra is káosz uralkodik Nagy-Britanniában. Nincs B terv, amelyet a többség támogatna a brit törvényhozás alsóházában” – hangsúlyozta Kurz az osztrák kormány ülését követően tartott sajtótájékoztatóján.

Kurz rávilágított, hogy miután a Brexit-megállapodást három alkalommal is elutasította a londoni parlament, a jelen körülmények között korlátozottak a többi tagállam lehetőségei. A kancellár és más uniós vezetők is ismételten hangsúlyozták, hogy további halasztás csakis világosan meghatározott indokkal lehetséges, nem csupán időnyerés céljából.

Elutasította Theresa May újabb javaslatát Brexit elhalasztásáról a német szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának elnöke is. Norbert Röttgen Twitter-bejegyzése szerint

a brit kormány és a törvényhozás kapcsolatában kialakult „intézményi patthelyzetben nincs értelme újabb rövid halasztást kérni”.

Újraindul a vámellenőrzés

Az Egyesült Királyság a jelenlegi állás szerint április 12-ével lép ki az Európai Unióból. Donald Tusk, az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke jövő szerdára hívott össze rendkívüli Brexit-ügyi csúcstalálkozót, amelyen a brit miniszterelnöknek ismertetnie kell a folyamat további menetével kapcsolatos elképzeléseit az unióban maradó országok vezetőivel.

Közben az Európai Bizottság figyelmeztetett:

azonnal újraindul a vámellenőrzés az Egyesült Királyságból érkező áruk esetében, amelyek után áfát is kell majd fizetni, amennyiben a szigetország rendezetlen módon távozik az Európai Unióból.

Theresa May brit miniszterelnök kedd esti nyilatkozatában jelezte, hogy London legfeljebb az EU által a Brexit-megállapodás elfogadása esetére megállapított május 22-i határidőig kérné a kilépési határidő meghosszabbítását, hogy elkerülhető legyen a megállapodás nélküli kilépés.

A kormányfő szerint ezzel biztosítható, hogy az Egyesült Királyságnak ne kelljen részt vennie a másnap kezdődő EP-választáson. May utalást tett arra is, hogy kormánya az ellenzéket is bevonja a megoldás megtalálásába.

Vagy mégis készek halasztani?

Leo Varadkar ír miniszterelnök szerint az európai uniós vezetők nyitottak további haladékot adni az Egyesült Királyságnak a kilépési folyamathoz (Brexit).

„Még nem volt alkalmam beszélni mindenkivel, de az az általános benyomásom, hogy az Európai Tanács nem zárkózik el további halasztást adni az Egyesült Királyságnak” – mondta Varadkar az ír parlamentben.

„Azért azt sem akarjuk, hogy egy további halasztás felhatalmazás legyen a döntésképtelenségre, (…) az ismételt hosszabbítás, amely csak további határozatlanságot s további többségeket szül valami ellen, de nem valami mellett, az senkinek sem jelent megoldást” – jelentette ki Varadkar.