Brexit: miben reménykedik még Theresa May?

Guy Verhofstadt, aki az Európai Unióból való brit kiválás koordinálásáért felel az Európai Parlamentben, üdvözölte kedd este Theresa May brit miniszterelnök bejelentését a rendezett Brexit érdekében kigondolt tervéről.

May kedd esti nyilatkozatában kijelentette: a Brexit további halasztására van szükség, hogy elkerülhető legyen a megállapodás nélküli kilépés.

A konzervatív párti brit kormányfő hétórás kabinetülés után, Downing Street-i hivatalában felolvasott nyilatkozatában egyenes utalást tett arra is, hogy széles körű, az ellenzéket bevonó pártközi egyezséget kíván elérni a továbblépéshez.

May kijelentette: a kormány a lehető legrövidebb halasztásra törekszik, amely csak addig tart, amíg sikerül elfogadtatni „egy megállapodást” a Brexit feltételrendszeréről.

May szerint a brit alsóház hozzáállása nem működött, ezért van szükség a közbeavatkozására – idézte a miniszterelnököt a hvg.hu. Az ellenzékkel kidolgozott tervet ezután meg kell szavaztatni a parlamenttel, ha pedig nem tudnak megegyezni, akkor a kormány újabb opciókat fog felkínálni szavazásra – írja a lap. Ha döntöttek, akkor elkészítik a javaslatot a kilépésről, amit még május 22-e előtt el kell fogadni, hogy az Egyesült Királyságban ne kelljen európai parlamenti választásokat tartani – közölte May.

Verhofstadt szerint jó, hogy a brit miniszterelnök az ellenzéket is bevonja a megoldás megtalálásába, az AP hírügynökség szerint ezt már korábban is sürgette. „Jobb későn, mint soha” – írta.

London tavaly novemberben megállapodásra jutott az EU-val a kilépés feltételeiről, ezt azonban a londoni alsóház eddig háromszor elutasította. A brit EU-tagság az eredeti tervek alapján múlt pénteken megszűnt volna, de Theresa May a kialakult patthelyzet miatt a kilépés elhalasztását kérte június 30-ig.

A márciusi EU-csúcstalálkozón született kompromisszumos megoldás szerint az Európai Unió május 22-ig tartó halasztásba egyezett bele, de ehhez a Brexit-egyezményt a korábbi kilépési határidőig, vagyis múlt pénteken, közép-európai idő szerint éjfélig jóvá kellett volna hagynia a brit parlamentnek.