Újabb Brexit-kudarc: egyetlen alternatív javaslat sem kapott többséget az alsóházban

A brit kiválás koordinálásáért felelős EP-vezető szerint csaknem elkerülhetetlen a rendezetlen kiválás.

A brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét tartalmazó megállapodás egyetlen alternatívája sem kapott többséget a londoni alsóház hétfő éjszakai szavazásán — közölte az MTI.

A ház egy hete hagyta jóvá azt a képviselői indítványt, amelynek alapján a törvényhozók saját kezdeményezésükre szavazhatnak a Brexit feltételrendszerét rögzítő — eddig háromszor elutasított — hivatalos egyezmény különböző alternatíváiról.

Ez a brit alkotmányosság újkori történetében gyakorlatilag példátlan kísérlet arra, hogy a parlament kivegye a kormány kezéből a holtpontra jutott Brexit-folyamat további irányítását, annak ellenére is, hogy úgynevezett indikatív — vagyis véleménynyilvánítási célú, jogilag nem kötelező — szavazásokról volt szó.

Az alternatív javaslatokról tartott szavazások múlt szerdai első fordulóján nyolc ilyen indítvány került a ház elé, de akkor sem kapott többséget egyik sem, bár az egyik, amely átfogó és állandó jellegű vámunió fenntartását célozza az EU-val a Brexit után is, közel járt a többség eléréséhez: a ház ezt az indítványt a múlt héten 264:272 arányban vetette el.

A szűkített, négy javaslatot tartalmazó listáról tartott hétfő éjjeli szavazáson ugyanezt a javaslatot még szorosabb, 273:276 arányban utasította el a ház.

A megállapodás nélküli Brexit kockázata nem szűnt meg. Ha ugyanis a jövő pénteki határidőig nincs előrelépés a további Brexit-menetrend ügyében, és ha az EU a Brexit-határidő újabb halasztása fejében ragaszkodik a brit részvételhez az EP-választásokon, ám ezt a brit kormány elutasítja, akkor jövő pénteken a brit EU-tagság elvileg megállapodás nélkül megszűnhet.

Mindeközben vészharangot kongatott Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője is, aki egyúttal a brit kiválás koordinálásáért felel az EP-ben.

Csaknem elkerülhetetlenné vált Nagy-Britannia rendezetlen kiválása az Európai Unióból

— írta egy hétfő esti Twitter-üzenetében

„Az Egyesült Királyágnak szerdán még lesz egy utolsó esélye arra, hogy feloldja a patthelyzetet, vagy szembe kell néznie a káosszal” — tette hozzá Verhofstadt.