New Yorkba szállítottak egy auschwitzi vagont

A vasúti kocsi egyike annak a 700 tárgynak, amiket az amerikai Zsidó Örökségek Múzeumában fognak kiállítani.

Közel 50 fő — köztük több Holokauszt-túlélő — szemei előtt helyezték el vasárnap New York egyik parkjában azt a vasúti vagont, amit egykor zsidók deportálására használtak. A német gyártmányú kocsit csaknem 700 másik tárggyal együtt állítják ki az amerikai Zsidó Örökségek Múzeumában, ahol az auschwitzi haláltábor emlékére nyílik kiállítás.

Ray Kaner, Holokauszt-túlélő a helyszínen hangsúlyozta:

ez a kocsi egykor sokakat halálba vitt.

„Örülök annak, hogy az emberek megtudhatják, mi történhet ott, ahol megjelenik a gyűlölet, előítélet és az antiszemitizmus. Minket a vallásunk miatt szántak halálra.” — fogalmazott az idős férfi.

A vagon mellett egy SS tiszt gázmaszkját, valamint 400 fényképet is felsorakoztatnak a kiállításon, amely célja, hogy bemutassa: miként alakult át egy lengyel tárbor helyszíne a legborzasztóbb náci halálgyárrá, ahol egymillió zsidó és több tízezer más származású áldozat veszítette életét.

A múzeum igazgatója, Jack Kliger a Jerusalem Postnak adott nyilatkozatában kiemelt célként említette a fiatalok megszólítását. Bár a kiállításra való belépésért fizetni kell, a vagont nyílt színen állítják ki azzal a szándékkal, hogy képes legyen mindenki figyelmét megragadni és az érdeklődést felkelteni.

„Erős elszántságunk van arra, hogy legalább 150 000 diáknak bemutathassuk a kiállítást. Szeretnénk, hogy érezzék és lássák, mire képes az antiszemitizmus” — fogalmazott a múzeum vezetője.

A közelgő kiállítás „Auschwitz. Nem túl rég. Nem túl messze” címmel fog megnyílni New Yorkban, ahol május 8. és 2020 január 3. között lesz látható.