Vasúti sínlopással próbálkozott egy turista Auschwitzban

Akár tíz év börtönt is kaphat tettéért az amerikai látogató.

Vasárnap bukott le és került a helyi rendőrség kezére az a 37 éves férfi, aki egy darab vonatsínt próbált eltulajdonítani az egykori náci haláltábor helyszínén működő múzeum területén Lengyelországban — jelentette a JTA.

Az eset után a férfi beismerte tettét, jogi eljárást kezdeményeztek ellene, akár 10 év börtönbüntetésre is ítélhetik.

Az elmúlt években egyre szigorúbb szabályokkal próbálják óvni az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábort, amely Lengyelország egyik leglátogatottabb emlékhelye. A második világháborúban mintegy egymillió embert gyilkoltak meg itt, köztük több százezren Magyarországról deportált zsidók voltak.

Kép forrása: Wikimedia Commons

Pár éve nagy felháborodást váltott ki, ahogy egy skandináv diákcsoport tagjai ellopták a haláltábor ikonikus jelentőségű, „Arbeit macht frei” feliratú kaputábláját. Később a megrongálódott emléktárgyat megjavították és visszaállították eredeti helyére. Azóta azonban a múzeumnál komoly biztonsági beléptető rendszert működtetnek, ezzel is megpróbálván kiszűrni a károkozókat.

A hatalmas területeken nincs lehetőség minden helyiség folyamatos ellenőrzésére, ezért is hoztak példátlanul szigorú szankciókat azokkal szemben, akik esetleg lopással próbálnák megszentségteleníteni a helyet. Pár évvel ezelőtt egy magyar turistát is tetten értek azon, hogy egy tégladarabot próbált meg eltulajdonítani a helyszínen. A felelősségre vont férfi azzal védekezett, hogy zsidó származású, és családi okokból, valamiféle tisztelgésből akarta volna elvinni a téglát.