Olasz-cseh migrációs egyezmény született

A pragmatikus gazdasági együttműködés keretein belül kísérletet tesznek a migrációs kihívások közös rendezésére is.

Olaszország és Csehország külügyminisztereinek múltheti találkozója után ismét rendezettnek tűnik a két állam korábban migrációs kérdés miatt feszülté vált viszonya — erről a Remix portál számolt be.

Tomáš Petříček és olasz kollégája, Enzo Moavero Milanesi elsősorban kereskedelmi és gazdasági ügyekről egyeztetett Prágában, ahol a felek kölcsönösen pozitívan értékelték a tanácskozást. A beszámolók szerint ennek azért van különös jelentősége, mert egy évvel korábban a csehek miniszterelnöke, Andrej Babiš és az olasz kormányfő éles szócsatát vívott a migráció kérdéséről.

Andrej Babis, cseh miniszterelnök.

A csehek megtagadták az Olaszországból hozzájuk irányított kvóta-egység alapján elosztott menedékek befogadását, Babiš ellenállása hallatlan keménységnek tűnt akkor sokak szemében. Azóta Matteo Salvini kormánya hivatalosan is elzárta a bevándorlók útját és január óta mindössze 500 menekültet regisztráltak Olaszországban — írja a Remix.

A beszámoló szerint az újra egymásra találó szövetségeseket igazolja, hogy a migrációs egyetértés mellett a két állam között egyre nő a gazdasági és kereskedelmi kooperáció is:

az elmúlt öt évben 25%-kal nőtt a kereskedelem, ebből az utolsó három hónapban 4-ről 4.5 milliárd euróra.