Kosztolányi antiszemita cikkeit is kiadják

Az Osiris Kiadó gondozásában jelenik meg az Új Nemzedék Pardon-rovata, ahová egy időben Kosztolányi Dezső is írt zsidóellenes cikkeket — igaz, név nélkül.

Az Osiris Kiadó Facebook-oldala osztotta meg a hírt, hogy könyvfesztiváli újdonságaik között fog szerepelni Kosztolányi Dezső sokat vitatott, s kötetben még soha meg nem jelent írásainak gyűjteménye.

A Tanácsköztársaság bukását követően, 1919 őszén Kosztolányi a fajvédő irányzatot képviselő Új Nemzedék című napilaphoz csatlakozott publicistaként, ahol a Pardon című rovatot vezette és részben írta is.

Az egyes glosszák névtelenül jelentek meg, s Kosztolányin kívül Kádár Lehel publicista, Kállay Miklós későbbi miniszterelnök, Lendvai István költő és publicista, valamint a kiadvány egyik társtulajdonosa, a katolikus sajtómozgalom vezéralakja, Bangha Béla jezsuita páter is publikált a rovatban.

Miután a szövegek

radikális politikai nézeteket, alkalmanként antiszemitizmust képviseltek,

Kosztolányit már életében komoly kritikák érték a cikkek miatt, miután felesége egy újságírónak bevallotta, hogy férje a lapba ír.

S noha az író 1921 augusztusában szakított Bangháékkal, még halálát követően is (évtizedeken át) az életmű fekete foltjaként kezelték ezt az időszakot.

Száz évvel az első Pardonok megjelenését követően az Osiris elérkezettnek találta az időt, hogy a hírhedtté vált cikkeket, történelmi–filológiai jegyzetekkel kísérve, a maguk teljességében közreadják.

Az Osiris Kiadó új kötetét a Kosztolányi Dezső élete című nagymonográfia szerzője, Arany Zsuzsanna szerkesztette, illetve látta el bevezető tanulmánnyal és jegyzetapparátussal, a lektorálást pedig Bónus Tibor végezte.

A könyv várható megjelenése április 15.