Junckert nem zavarják a Fidesz plakátjai, ám mindenfajta kirekesztést ellenez

Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét nem érdekli, ha Orbán Viktor kormányfő kampányt folytat ellene, sokkal jobban zavarja az idegengyűlölet — foglalta össze a politikus vasárnap esti, olasz köztelevíziónak adott interjúját az MTI.

Jean-Claude Juncker a RAI1 olasz köztelevízió vasárnap esti népszerű Che Tempo che Fa című politikai-közéleti műsorának adott interjút.

A politikus az európai parlamenti választásra vonatkozó kérdésre azt mondta: nem érdekli az ellene folytatott kampány, sokkal jobban aggasztja, hogy a magyar miniszterelnök

„a túlzott nacionalizmus lejtőjén halad, másokkal szemben politizál, elutasít másokat, nem enged be szerencsétleneket, mivel a menekültek mindenekelőtt szerencsétlenek… és én az idegengyűlölet minden formáját ellenzem”.

Juncker szerint ez a fajta nacionalizmus és a mások elutasítása háborúhoz vezet.

Jean-Claude Juncker. Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

Eközben az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, nem a nemzeti szuverenitást kritizálja.

„Szeretem a nemzeteket, történelmet, tájakat, kultúrát, a diverzitást… de a nemzeti identitáson túl figyelembe kell venni az európai identitást is”

— mondta.

Jean-Claude Juncker aggodalmát fejezte ki Olaszország gazdasági helyzete miatt, ám példaértékűnek nevezte viszont azt, amit az ország tett a migráció ügyében.

A mandátuma végéhez közeledő Európai Bizottság elnökét hétfőn Rómában Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, kedden Sergio Mattarella olasz államfő fogadja. Jean-Claude Juncker találkozik Giorgio Napolitano volt olasz elnökkel, de nem szerepel programjában találkozó a két olasz kormánypárt vezetőjével, se Luigi Di Maióval, az Öt Csillag Mozgalom, se Matteo Salvinivel, a Liga vezetőjével.