Az Iszlám Dzsihád gázai terrorszervezet támadásától tartanak Izraelben

A zsidó állam és a Hamász közötti tűzszünet félrúgása lehet a cél.

„Jelentős” terrortámadásra készülhet az Iszlám Dzsihád gázai iszlamista fegyveres szervezet Gázában — közölte hétfőn izraeli értesülésekre hivatkozva a Jerusalem Post.

A hírek szerint Izrael olyan „szokatlan” jelenségeket észlelt a szervezet katonai szárnyának részéről, melyek alapján arra számítanak, hogy a terrorcsoport egy esetleges rakétatámadás előkészítésén dolgozhat vagy a biztonsági fal áttörésére készülhet a következő napokban.

A Gázai övezetben második legnagyobb befolyással bíró palesztin szervezet különösen azóta jelent kiemelt veszélyt a zsidó államra, hogy a Hamásztól függetlenül, teljes kontroll nélkül működik.

Többek között felelősnek tartják azokért a rakétatámadásokért is, amiket szombaton a „Nagy Visszatérés” menetének nevezett palesztin tüntetéssorozat után lőttek ki Izraelre. Továbbá több másik erőszakos fellépést is elkövettek izraeli katonák ellen a határnál szervezett demonstrációk során.

Az Iszlám Dzsihád tagadta a médiában megjelent következtetéseket — azt állítva, hogy azoknak csak a palesztinok közötti megosztottság a célja.

Mindeközben Izrael hétfő reggel úgy döntött, hogy kiterjeszti a gázai halászati övezet határait — ami 22 km-ről 28 km-re nőtt. Az övezet határait így olyan tágra növelték, amire a második intifáda óta nem volt példa — írta a Ynetnews.