Az Arab Liga elítélte a Golán amerikai elismerését

Az arab országok ellentéteik közepette egy dologban egységesnek mutatkoznak, Izrael Golán-fennsíkhoz való jogának elítélésében — ez volt a legfőbb üzenete a vasárnapi Arab Liga tuniszi tanácskozásának.

„A megszállás bűncselekmény, annak legalizálása pedig bűn”

— fogalmazott Ahmed Abdul Gheit, az Arab Liga vezetője.

A testület tagállamainak vezetői vasárnap, Tuniszban tartott csúcstalálkozójuk zárónyilatkozatában minden országot figyelmeztettek, hogy ne kövessék Donald Trump amerikai elnök példáját a Golán-fennsík izraeli fennhatóságának elismerésében.

Mint arról mi is beszámoltunk, Trump a múlt héten jelentette be, hogy az évtizedek óta rendezetlen jogi helyzetű területről Izraelnek kedvező döntést hozott.

Trump hivatalosan is elismerte Izrael fennhatóságát a Golán felett

Az amerikai elnök Benjamin Netanjahu jelenlétében írta alá a dokumentumot.

Az amerikai elnök bejelentése után sokak felháborodása mellett az ENSZ is elmarasztalta a kijelentést, amely szerintük igazságtalan a szomszédos arab országokkal, Szíriával, Jordániával és Libanonnal szemben. Az Arab Liga most közölte:

kezdeményezik, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa hozzon olyan határozatot, amely elítéli Trump múlt heti bejelentését.

Hírügynökségi jelentések megjegyzik: általában ritka a regionális ellentétek szabdalta arab országok között az egységes álláspont, így különös üzenete van annak, hogy a résztvevők már a konferencia délelőtti nyitóülésén is egységesen elítélték Trump szavait.

Az értekezlet másik különlegessége az volt, hogy most először vett részt közösen konferencián Katar és Szaúd-Arábia vezetője, Szalmán bin Abdel-Azíz azóta, hogy Rijád és szövetségesei bojkottal sújtják az öböl menti emírséget. Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom 2017 nyarán szakította meg diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatait Katarral arra hivatkozva, hogy Doha beavatkozik belügyeikbe, és támogatja a terrorizmust.

A 22 tagú szervezet éves csúcstalálkozója nem volt teljes, sem Szíria, sem pedig Katar képviselői nem vettek részt az érdemi tanácskozásban. Utóbbi ország képviselője — nagy feltűnést keltve — felszólalás nélkül, már délelőtt távozott a találkozóról.