Augusztus 1-jétől érvénybe lép a burkatilalom Hollandiában

Több nagyváros vezetője előrevetítte, hogy nem hajlandóak érvényt szerezni a törvénynek.

Hamarosan érvénybe lép Hollandiában az a burkatiltalom, ami megtiltja az arc ruhadarabokkal való elfedését az oktatási, valamint kormányzati épületekben, továbbá a tömegközlekedési eszközökön és az egészségügyi intézetek falain belül is.

A törvényt eredetileg július 1-jétől léptették volna életbe, azonban figyelembe vették azokat az észrevételeket, amiket több iskola is jelzett: egy ilyen súlyú lépést nehéz lenne a tanév közepén bevezetni. Kasja Ollongren holland belügyminiszter így egy hónappal későbbre időzítette a döntést — olvasható az NL Times hétfői írásában.

A holland szenátus tavaly júniusban fogadta el a törvényt, amit a parlament alsóháza 2016-ban hagyott jóvá. A döntés ellen többen kritikával éltek, így a holland Államtanács részéről is aggályok merültek fel. A szervezet indoklása szerint az intézkedés szükségességéről és hasznosságáról nem történt megfelelő tájékoztatás, és egy 2015-ös nyilatkozatban úgy ítélték meg, hogy az a „vallásszabadsághoz való jogot sérti”.

Amszterdam polgármestere, Femke Halsema szintén azt vetítette előre, hogy nem hajlandó támogatni a törvényt, amiről azt mondta, hogy nem lesznek következményei a holland főváros területén. Rotterdam és Utrecht szintén jelezte: nem fognak büntetéseket kiszabni azok esetében, akik megszegik a jogszabályt.

Mark Rutte miniszterelnök azonban hangsúlyozta:

A tilalom mindenkire vonatkozik — beleértve a nagyvárosok lakóit is.

A tömegközlekedésért felelős vállalatok szintén kétségekkel fogadták a törvényről szóló híreket. Többen attól tartanak, hogy fennakadást okozhat, ha valaki eltakart arccal száll a járművekre, és a rendőrség sem lesz kész hatékonyan fellépni ilyen esetekben.