Netanjahu: Elkerültünk egy szükségtelen háborút

Az izraeli miniszterelnök szombat este egy új Izrael és Hamasz közötti egyezményről beszélt, melyet várhatóan a napokban írnak alá a felek, ugyanakkor hangsúlyozta, minden eshetőségre felkészültek, ha a béke nem tartana ki. 

Facebook oldalán megosztott videójában Netanjahu kijelentette:

„Most a sábát végével utasítottuk csapatainkat, hogy maradjanak a helyükön. Nem tudjuk, folytatódik e a mostani nyugalom.”

Az izraeli miniszterelnök hozzátette:

„Minden eshetőségre felkészültünk, azonban a következőképpen intézzük az ügyeinket: erőt vetünk be amikor szükséges, de ha lehet elkerüljük a szükségtelen háborúkat.”

Bizonyos hírek szerint az újabb egyezmény a Gáza és Izrael közötti határon heti rendszerességgel zajló erőszakos zavargásoknak, illetve a zsidó államot érő sorozatos rakétatámadásoknak igyekszik véget vetni.

Cserébe Izraeli vállalja beengedi a katari pénzeket a Gázába, és enyhít a gázai halászati területet és annak határterületeit érő korlátozásokon.

Mindeközben a Hamasz palesztin terrorszervezet helyettes vezetője, Szaleh al-Aruri nyomatékosította , hogy a megállapodás „nem béke egyezmény”, és semmi köze a diplomáciához.