Ukrajnában egy zsidó komédiás lehet az új elnök

Nem, a bolondok napja csak holnap lesz, de Ukrajna elnököt választ ma, és a bizonyos feltételezések szerint zsidó származású kabarészínész, Volodimir Zelenszkij is komoly esélyes.

„Nem akarok idiótának tűnni. (…) Nincs meg minden ismeretem az elnökséghez, de folyamatosan képzem magam.”

— nyilatkozott az AFP hírügynökségnek adott interjújában Volodimir Zelenszkij, aki korábban már volt elnök a 45 milliós országban. Igaz, csak egy szórakoztató műsor keretében. Nem is akármilyenben, hiszen a nézők 25%-a volt kíváncsi a a népszerű komédiára.

A 41 éves humorista, színész és producer tehát nagyon ismert személy Ukrajnában. Jelenlegi felmérések szerint nem csak egy üde színfoltja az elmúlt évek politikai és történelmi harcokban megtépázott sorsú országnak, de komoly esélyese is az elnökségnek. Olyan veteránokat is maga mögé utasít, mint Petro Porosenko jelenlegi államfő és Julija Timosenko volt kormányfő.

Meglehet, mindez valamiféle zsidó lobbinak köszönhető, vagy akár médiamanipuláció is lehet a dologban. Erre tett utalást nemrég Porosenko, aki ellenfelét azzal vádolta, hogy szereplésével mindössze egy – az elnökkel élesen szemben álló – médiamogul érdekeltségeit szolgálja. Sőt, annak „bábja”. Történetesen Igor Kolomojski izraeli-ukrán állampolgár, és az ő csatornáján futnak Zelenszkij komédiái.

Ukrajna – a három fő esélyes. Középpontban egy zsidó?

A showman, aki csak január elején szállt be az elnöki címért folytatott küzdelembe kategorikusan hallgat a vallásáról, és a pletykákról, miszerint Ábrahám népéhez tartozik. Semmilyen helyi zsidó szervezet nem tudta megerősíteni hitelt érdemlően azt, hogy a jelölt zsidó lenne – int óvatosságra a Times of Israel.

Zelenszkij a kelet-ukrajnai Krivij Rihben született, jogi diplomáját egy helyi egyetemen szerezte, ahol a színjátszó körnek is tagja volt. Azonban ahelyett, hogy jogászként kezdett volna dolgozni, 1998-2003-ig az orosz KVN tehetség-kutató showműsorban szerepelt a Kvartal 95 humorista csapatával. Közben több mozifilmben is főszerepet, rendezett, forgatókönyvet írt.

A Nép Szolgája (Szluha Narodu) című televíziós vígjátéksorozatban – ami egyben a pártja neve is – egyszerű, becsületes, bár kissé esetlen történelemtanárt játszik, aki diákjai unszolására elindul az elnökválasztáson, és meg is nyeri. Támogatói – akik főleg fiatalok – azzal érvelnek mellette, hogy ő a vagyonát nem privatizációval szerezte, mint mások, köztük a regnáló államfő is, hanem saját tehetségével, és ha politikai nincs is, van helyette bőven menedzseri tapasztalata, hiszen sikeresen irányítja évek óta produkcióinak több száz fős csapatait.

A mai választáson a szavazólapokon 39 jelölt neve szerepel, ami rekordnak számít a független Ukrajna történelmében. Az előrejelzések szerint nem valószínű, hogy bármelyikük is meg tudná szerezni a szavazatok több mint felét, ezért minden bizonnyal még egy választási fordulót kell rendezni három hét múlva, azaz április 21-én. A második fordulóba a két legtöbb szavazatot szerző jelölt jut be.