Még több erőszak várható a hétvégén Gázánál

Egy halottja van a palesztinok legújabb tüntetéssorozatának, amely péntekről szombatra virradóan ismét erőszakosságig fokozódott az izraeli határvédőkkel. 

A Hamász által vezetett Gázai Egészségügyi Minisztérium friss beszámolója szerint izraeli lövések következtében meghalt egy 20 éves palesztin férfi, akinek halálát egy repesz okozta Gáza keleti részén. A halála idejéről és körülményeiről nem szolgáltak pontos információval — írja az Új Kelet.

Szombat hajnalban mintegy 200 tüntető autógumikat gyújtott fel és közel 600 robbanóanyagot és gránátot dobált a biztonsági kerítés és az izraeli csapatok felé.

Többségük nem jutott át a határon.

Az izraeli csapatok válaszul tömegoszlató eszközökkel és speciális esetekben éles lőszerrel reagáltak a művelet-végrehajtási szabályok szerint. Egy palesztin halott mellett többen megsérültek, izraeli katona szerencsére nem sérült meg az incidensek során.

Az IDF tüzérsége éjszaka megsemmisített egy Hamász katonai állást a Gáza északi részén, válaszul a biztonsági kerítésre dobált robbanóeszközökre.

A mára tervezett „Visszatérés Menete” (az egy éve újrakezdődött határ menti erőszakos tüntetések) első évfordulójára szervezett tömegtüntetések előtt ez mindenképpen figyelmeztető, hiszen szombatra több ezer palesztint várnak különféle megmozdulásokra, amelyek egytől-egyig Izrael létezését veszélyeztetik.

A zsidó állam hadserege fokozott készültséggel készül a mai nap eseményeire: mintegy 200 mesterlövész és több ezer katona fogja figyelemmel kísérni az eseményeket.

A „Visszatérés Menete” című tüntetések ötletét eredetileg közösségi média-aktivisták vetették fel, de később a Hamász kisebb terrorista csoportok támogatásával átvette a szervezést. Gáza második legnagyobb terrorszervezete, a palesztin Iszlám Dzsihád pénteken figyelmeztette Izraelt, hogy háborút válthat ki, ha a tömegtüntetéseknek civil áldozatai lesznek.

Szóvivőjük videóban fenyegette meg Izraelt és szólította fel a gázai lakosságot, hogy csatlakozzon a demonstrációkhoz.

„Figyelmeztetjük a cionista ellenséget, ne ontson palesztin vért, és hangsúlyozzuk, hogy a civilek megölése háborút fog eredményezni”

— mondta szóvivőjük, Abu Hamza a videóban.

Egy szerdán közölt izraeli jelentés szerint több mint 2000 Gázából induló erőszakos incidens történt a zavargások során az elmúlt egy év alatt.

Terroristák 1233 rakétát indítottak Gázából, 94 robbanószerkezetet és 600 Molotov-koktélt dobtak át a biztonsági kerítésen, és 152 gyújtogatásos bűncselekményt követtek el az izraeli erők ellen.