Brexit – negyedszerre is szavazhat az alsóház a kilépési megállapodásról

Theresa May brit miniszterelnök és kormánya keresi a módját, hogy negyedszerre is szavazzon az alsóház a Brexit-megállapodásról – írja a BBC. Előre vezető, alternatív utat kell találnia az Egyesült Királyságnak – mondta Teheresa May. Hétfőn ellenzéki pártok megoldási javaslatairól is szavazhatnak, bár a kormány azokat nem támogatja.

Miután harmadszor is elbukott a brit kormány kilépési megállapodása az alsóházban, hétfőn nyolcféle ellenzéki megoldásról is szavazhatnak a képviselők, ám ezek a szavazások nem kötelező érvényűek a kormányra.

Egy korábbi ilyen szavazáson az egyik legtöbb támogatást kapott javaslat az EU-s vámunió volt. Ez lényegében megőrizné a jelenlegi körülményeket a kereskedelemben. Ám Brandon Lewis, a Konzervatív Párt elnöke a Radio 4-nek nyilatkozva azt mondta: „a kormány álláspontja világos, nem támogatjuk ezeket a megoldásokat. A kormány álláspontja szerint a legjobb módja a népszavazás tiszteletben tartásának az, ha megvalósítjuk a kilépést.”

Hozzátette: ha maradna a vámunió az EU-val, az szembe menne a referendum eredményével és a Konzervatív párt döntésével.

Pénteken harmadszor is elutasította az alsóház a Brexit-megállapodást. A döntés azt jelenti, hogy érvényét vesztette a rendezett brit kilépésre a múlt heti EU-csúcson kijelölt május 22-i új határidő. Az Európai Unió feltételei alapján ehhez ugyanis pénteken brit idő szerint 23 óráig, közép-európai idő szerint éjfélig – a Brexit eredeti határidejéig – a londoni alsóháznak el kellett volna fogadnia a novemberben elért Brexit-megállapodást.

Theresa May miniszterelnök a Brexit-megállapodás két előző alsóházi elutasítása után kezdeményezte az EU-nál a kilépés elhalasztását június 30-ig. A múlt heti EU-csúcson született kompromisszumos megoldás szerint az Európai Unió május 22-ig tartó halasztásba egyezett bele, de ehhez a Brexit-egyezményt a korábbi kilépési határidőig, vagyis péntek éjjelig jóvá kellett volna hagynia a brit parlamentnek.

Miután azonban ez nem történt meg, az EU-csúcs döntése értelmében Londonnak április 12-éig jeleznie kell a Brexit-folyamat további menetével kapcsolatos terveit, és azt, hogy részt vesz-e a május végén esedékes európai parlamenti választásokon.

Ha az április 12-i határidőig nincs előrelépés a Brexit-egyezmény elfogadása ügyében, és a brit kormány – jelenlegi hivatalos álláspontját fenntartva – az EP-választásokon sem kíván részt venni, akkor ezen a határnapon a brit EU-tagság elvileg

megállapodás nélkül megszűnhet.

A brit kormányfő szerint ebben a helyzetben más utat kell keresni a továbblépéshez. Nem említette meg konkrétan, hogy mik lehetnek ezek az alternatív megoldások, kijelentette azonban: az EU egyértelművé tette azt az álláspontját, hogy a Brexit további halasztásához világosan megfogalmazott indokokra és az EU-ban maradó 27 ország egyhangú jóváhagyására van szükség.

Utalást tett arra, hogy hétfőn a ház elé kerülnek a képviselők által saját kezdeményezésükre kidolgozott alternatív megoldások, annak kiderítésére, ezek közül valamelyiknek az elfogadásához megteremthető-e a többség.