Rabbi vigasztalja a gyászoló muszlimokat Új-Zélandon

A christchurchi mecsetben elkövetett, ötven halálos áldozatot követelő terrortámadás áldozatainak hozzátartozóinál tett látogatást Mendy Goldstein rabbi, a Chábád mozgalom új-zélandi központjának társigazgatója.

A rabbi – nem sokkal a tragikus esemény után – repülőre ült, és a déli szigetre utazott, hogy szolidaritásáról biztosítsa a gyászoló muszlim közösséget, és megpróbáljon vigaszt nyújtani az érintetteknek. A rabbi a közösség gyermekeinek ajándékot is vitt: az Air New Zealand által felajánlott édességeket. A későbbiekben csatlakoztak Goldstein rabbihoz Auckland és Wellington zsidó hitközségének képviselői is.

“Az emberek nagyon örültek, hogy egy rabbi is ellátogatott hozzájuk és nagyra értékelték az új-zélandi és a külföldi zsidó közösségek támogatását is. Ezek azok a pillanatok, amikor felismerjük, hogy valójában összetartozunk. A közöttünk lévő különbözőségek ellenére mindannyian az emberiség nagy családjához tartozunk, és ezt most mindenki érezhette”

– mondta Goldstein rabbi.

“A terrorizmus nem ismer határokat. A mi válaszunk nem lehet más, mint a határtalan szeretet és egység. Ha a másik embert fájdalom éri, azt nekünk is éreznünk kell. Nem becsülhetjük alá az ölelések erejét, az egymásnak nyújtott segítség és támogatás fontosságát”

– tette hozzá.

A rabbi látogatását üdvözölte Christchurch polgármestere és más tisztségviselők is.

“A mecsetben elkövetett terrortámadás megmutatta, hogy a valódi hit átível a különböző vallásos meggyőződéseken”

– mondta Duncan Webb parlamenti képviselő.