„King Bibi” a The Economist címlapján

„Benjamin Netanjahu sikere az egészséges politika, a cinikus megosztás és az állami intézmények aláásásának keverékén alapszik. Ő a modern populizmus példázata” — így indokolja a neves brit hetilap, miért lett címlapsztori az izraeli miniszterelnökből.

A The Economist eheti száma a populistának minősített izraeli miniszterelnököt ábrázolja a címlapon, „Bibi király” címmel.

„Izraelben, akárcsak máshol, a politika az egészséges politikai irányelvek és az intézmények cinikus erodálásának megdöbbentő keveréke”

— írja a lap, felidézve, hogy Netanjahu generációjának legtehetségesebb politikusa, második leghosszabban szolgáló miniszterelnöke, akit sokan „varázslónak” vagy „Izrael királyának” neveznek.

A lap szerint Netanjahu nemcsak azért fontos Izraelen kívül is, mert a héber mellett tökéletesen beszél angolul is, és rendületlenül áll a káotikus közel-keleti térségben. Hanem azért is, mert már jóval azelőtt ő testesítte meg „az elitek izmos nacionalizmusát, sovinizmusát és haragját”, hogy ez a fajta populizmus globális erővé vált volna.

A lap nem felejti el megemlíteni, hogy Netanjahu a barátai közé sorolja Donald Trumpot, Matteo Salvinit és Orbán Viktort.