Egyelőre mégsem költözik Jeruzsálembe a brazil nagykövetség

Jair Bolsonaro, a brazil elnök visszatáncolt ígéretéből, mégsem költözteti nagykövetségét Tel Avivból Jeruzsálembe, helyette gazdasági irodát készül nyitni a városban — számolt be róla a Reuters hírügynökség.

Bolsonaro a hírt vasárnapi izraeli látogatása előtt, csütörtökön jelentette be brazil riportereknek.

A hírek szerint Brazília mezőgazdasági szektora ellenezte a Jeruzsálembe költözést, mivel az szerintük árthatott volna az ország jövedelmező halal hús kereskedelmének az arab országokkal.

Fotó: Wikimedia Commons

A brazil elnök még a múlt évben, választási kampánya során tett ígéretet a nagykövetség áthelyezésére. A két ország közötti szoros barátság jeleként Netanjahu izraeli miniszterelnök is ellátogatott Bolsonaro beiktatására, és azóta is nagy népszerűségnek örvend az országban.

A brazil külügyminiszter, Ernesto Araujo a múlt heti nyilatkozatában így fogalmazott

a kormány tanulmányozza a tervet.

Eddig az Egyesült Államok és Guatemala költöztették át nagykövetségeiket Jeruzsálembe, Magyarország kereskedelmi központot, Csehország pedig kulturális képviseletet nyitott a városban. A közelmúltban Románia miniszterelnöke, Viorica Dăncilă is bejelentette az American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) konferenciáján, hogy kormánya eldöntötte, szintén átköltözteti nagykövetségét, de állítását később cáfolta a román elnök Klaus Iohannis, aki leszögezte, a végső döntés az ő kezében van.

Számos további ország, köztük Csehország, Litvánia és Ausztrália is jelezte, a jövőben részükről is elképzelhető hasonló diplomáciai döntés meghozatala.