Képgaléria: Izraelben fedezték fel a világ leghosszabb sóbarlangját

A 10 kilométeres járat felkutatásához a legmodernebb eszközöket használták az izraeli szakemberek.

A jeruzsálemi Héber Egyetem kutatóinak vezetésével felfedezték a világ leghosszabb sóbarlangját Izraelben — közölte a Jerusalem Post csütörtök reggel. A Malham Barlang a Holt-tengernél fekvő Szedom-hegy belsejében nyúlik el, csaknem 10 kilométer hosszan.

A természeti csoda felfedezésében a jeruzsálemi egyetem barlangkutató részlege (CRC) mellett több ország — köztük Bulgária — szakembere is részt vett. A projektben összesen 80 fő dolgozott aktívan annak érdekében, hogy feltérképezhessék a járatot — immáron a legmodernebb eszközökkel.

Kép forrása: Jeruzsálemi Héber Egyetem

„Harminc évvel ezelőtt, amikor rátaláltunk a Malhamra, még iránytűket és mérőszalagokat használtunk” — mesélte a sajtónak Amos Frumkin, a CRC professzora.

„Most egyenesen az iPhone-unkról irányítható lézertechnológiával dolgozunk”

— tette hozzá.

A frissen felfedezett járatnak otthont adó Malham barlangrendszerre az 1980-as években találtak rá először. Idővel több tucat izraeli barlangász csatlakozott a kutatásokhoz, melyek során száznál is több sóbarlangra találtak. Ezek közül az eddigi leghosszabbként egy 5 685 méteres járatot tartottak számon.

Kép forrása: Jeruzsálemi Héber Egyetem

A világ leghosszabb sóbarlangjának kialakulásáról Frumkin professzor további részleteket árult el:

„A Malham Sóbarlang egy folyóbarlang. A felszínről származó víz beáramlott a föld alá, és a só feloldódott, barlangokat létrehozva. Ez a folyamat még ma is zajlik, amikor a Szedom-hegy felett évente egyszer heves esőzés zajlik”

— mondta az izraeli szakember, aki a kutatás következő kihívásairól is beszélt.

Kép forrása: Jeruzsálemi Héber Egyetem

„A Malham Barlang feltérképezése nehéz feladat” — szintén hangsúlyozta Efraim Cohen, izraeli kutató. „A barlangászokkal naponta tíz órát dolgozunk a földfelszín alatt. Mindezt úgy, hogy közben át kell másznunk a jeges sócsatornákon keresztül, valamint kerülgetnünk kell a sóból álló és lelógó cseppköveket, valamint az amúgy lenyűgöző sókristályokat” — mondta a szakember, akinek beszámolója szerint a frissen felfedezett barlangjáratban az embernek az az érzése támad, mintha egy „egészen más világban járna”.

Kép forrása: Jeruzsálemi Héber Egyetem