Jóváhagyta a londoni alsóház a Brexit halasztását, de nincs alternatív javaslat

Mindeközben Theresa May bejelentette: kész lemondani tisztségégről a Brexit-tárgyalások következő szakaszának kezdete előtt.

Nagy többséggel jóváhagyta szerda éjjel a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének elhalasztását, így véglegessé vált, hogy az Egyesült Királyság pénteken, a Brexit eredeti határnapján nem lép ki az Európai Unióból.

A ház hétfőn hagyta jóvá azt az indítványt is, amelynek alapján a képviselők saját kezdeményezésükre szavazhatnak — nem kötelező jogi erejű, indikatív, vagyis véleményjelzési céllal — a Brexit feltételrendszerét rögzítő egyezmény különböző alternatíváiról. Ez gyakorlatilag példátlan kísérlet volt arra, hogy a parlament kivegye a kormány kezéből a holtpontra jutott Brexit-folyamat további irányítását. A szerdai vitanapra beterjesztett napirendi javaslatok közül John Bercow, az alsóház elnöke nyolcat hagyott jóvá.

Az éjszakába nyúló szavazássorozaton ugyanakkor a Brexit feltételrendszerét tartalmazó — az EU-val novemberben elért, a ház által azonban kétszer is nagy többséggel elvetett — megállapodás egyetlen alternatívája sem kapott többséget.

Nem kizárt, hogy a különböző Brexit-javaslatok közül a legnépszerűbbek hétfőn ismét a ház elé kerülnek, de az is lehet, hogy a kormány még ezen a héten ismét a képviselők elé terjeszti az eredeti Brexit-megállapodást.

Theresa May miniszterelnök ugyanakkor nem sokkal a szavazások előtt közölte a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójával, hogy kész távozni tisztségéből a Brexit-tárgyalások következő — az EU-hoz fűződő jövőbeni kapcsolatokról szóló — szakaszának kezdete előtt,

de ennek fejében kérte, hogy a frakció támogassa a Brexit-megállapodást.

Az Egyesült Királyság eredetileg e héten, pénteken lépett volna ki az Európai Unióból. Miután azonban az alsóház januárban 230, két hete 149 fős többséggel elutasította a Brexit-megállapodást, Theresa May a múlt héten kezdeményezte az EU-nál a Brexit határidejének június 30-ig terjedő halasztását.

Az EU a múlt heti csúcsértekezleten végül olyan megoldásra jutott, hogy ha a brit parlament ezen a héten elfogadja a Brexit-megállapodást, a kilépés május 22-ig — az európai parlamenti választások előtti napig — halasztható.

A Brexit-egyezmény újbóli elutasítása esetén viszont a halasztás április 12-ig tart — derül ki az MTI közleményéből. Addig Londonnak ismertetnie kell az EU-val a további menetrendről szóló elképzeléseit, és döntenie kellene arról is, hogy részt akar-e venni a májusban esedékes európai parlamenti választásokon.

Ha erre a brit kormány hajlandó, akkor az EU-csúcson elért megállapodás alapján a Brexit hosszabb ideig tartó halasztása is szóba kerülhet, ha viszont London továbbra is elveti a részvételt az EP-választásokon, és nincs elfogadott Brexit-egyezmény, akkor április 12-én elvileg megállapodás nélkül megszűnhet a brit EU-tagság.

E halasztási forgatókönyvet hagyta jóvá az alsóház a szerda éjjeli szavazáson 441:105 arányban. Az alsóház által elfogadott módosításnak még meg kell járnia a felső kamarát, a Lordok Házát, ám ez szinte formalitás, mivel a főrendiház nem állhat nemzetközi jogi hatályú megállapodások útjába.