Megoldódott Jeruzsálem helyzete

Legalább is a mozgásukban korlátozottak számára, akik ezentúl akadálymentesen közlekedhetnek az óvárosban.

Négy kilométernyi területen készült el 20 millió sékeles (több mint másfél milliárd forint) költséggel Jeruzsálem történelmi belvárosának új, mindenki által könnyebben igénybe vehető szakasza. A megoldással a muszlim, az örmény és keresztény negyedek lesznek hozzáférhetőek azoknak, akik eddig fizikai okok miatt nem tudták megközelíteni a köves, nehezen járható szakaszokat – számolt be a fejlesztésről a Times of Israel.

A babakocsisok és a mozgásérült emberek számára eddig szinte megközelíthetetlen régió, a tucatnyi történelmi és turisztikai helyszínek mellett 40 ezer lakó otthona is, meglehetősen mozgalmas és aktív élet helyszíne. Most a kiegyenlített kövezet mellett emelkedők és lejtősre fejlesztett feljárók is épültek, továbbá kapaszkodókat is felszereltek a könnyebb haladás érdekében.

Fotó: Jeruzsálem Városháza tulajdona

Mindehhez egy külön ingyenes telefonos applikációt is fejlesztettek, amely nyolc nyelven segíti azokat, akik a szűk sikátorok között szeretnének navigálni. Az összetett fejlesztésekre több mint 15 év előkészítő munkája után kerülhetett most sor – írja a lap, amely megemlíti: minden bizonnyal a világ első több mint 3000 éves óvárosának akadálymentesítési projektjéről lehet szó.

Jeruzsálem óvárosát a Római Birodalom idején kezdték el építeni. Később az Ottomán Birodalom idején is jelentős városrendezési munkálatok folytak a helyszínen. Ma a világ egyik leglátogatottab történelmi városa, több millió turistával évente.