Izraeli Nobel-díjast tüntetnek ki Debrecenben

Arieh Warshel az első kutató, akit „University of Debrecen Science Impact Award” díjjal ismer el az egyetem Szenátusa.

„University of Debrecen Science Impact Award” díjat adományoz a Debreceni Egyetem Arieh Warshel biokémikusnak, aki több éve dolgozik együtt debreceni kutatókkal. A Nobel-díjas professzor március 29-én, pénteken veszi át kitüntetését Szilvássy Zoltán rektortól és órát is tart a hallgatóknak — derül ki az MTI közleményéből.

Arieh Warshel az első kutató, akit „University of Debrecen Science Impact Award” (uDEsia) díjjal ismer el a Debreceni Egyetem Szenátusa. Az egyetemi kitüntetés olyan Nobel-díjas vagy azzal azonos értékű elismeréssel rendelkező tudósnak adományozható, aki az intézmény kutatóival szoros tudományos kapcsolatban áll, és vállalja, hogy az Egyetem Tudományos Tanácsadó Testületének (Scientific Advisory Board) tagja lesz, ezzel segíti az intézmény tudományos színvonalának emelését.

Az izraeli-amerikai biokémikus-biofizikus tagja az Amerikai Tudományos Akadémiának, a brit Királyi Kémiai Társaságnak, valamint tiszteletbeli doktorátusi címmel rendelkezik a svéd Uppsala Egyetemen. A kémia és a biokémia professzora a Dél-Kaliforniai Egyetemen, korábban a Harvard Egyetemen, a Weizmann Tudományos Intézetben és a Cambridge-i Molekuláris Biológia Laboratóriumban is kutatott.

Arieh Warshel. Kép forrása: nobelprize.org

A tudományos élet egyik legnevesebb elismerését, a Nobel-díjat 2013-ban Martin Karplusszal és Michael Levittel közösen érdemelte ki kémiai, illetve biokémiai molekuláris rendszerek számítógépes modelljének kifejlesztéséért. A világhírű tudóst több éves szakmai kapcsolat fűzi a Debreceni Egyetemhez.

„Kiemelkedő jelentőségű és megtisztelő számunkra, hogy Arieh Warshel professzor közös kutatásban vesz részt a Debreceni Egyetem kutatóival. Kollégáinkkal azon a jövőbemutató eljáráson dolgoznak, hogyan lehet a természetben megtalálható több ezer természetes enzimhez hasonló, mesterségesen megtervezett fehérjemolekulákat előállítani, melyek nagy hatékonysággal képesek növelni a biológiai folyamatok sebességét”

— emelte ki Tőzsér József rektorhelyettes.

A Nobel-díjas tudós március 29-én, pénteken 10 órakor Szilvássy Zoltán rektortól veszi át a uDEsia díjat kiemelkedő tudományos teljesítménye elismeréseként. Az ünnepélyes rendezvényen az egyetem Főépületében „Multiscale modelling in biology” címmel tart majd előadást. Egy nappal korábban, március 28-án 16 órakor pedig „Understanding enzymatic catalysis” címmel tart nyilvános tantermi előadást debreceni orvostanhallgatók előtt.