Megkezdődött a 2012-es dzsihadista merénylet bűnrészesének fellebbviteli pere

A perben az ügyészség életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte a most 36 éves francia-algériai állampolgárságú fővádlottra, aki a merénylet elkövetőjének szellemi mentora volt.

Megkezdődött hétfőn a párizsi fellebbviteli bíróságon a 2012-es franciaországi dzsihadista merénylet elkövetőjének, Mohamed Merah bátyjának a pere — közölte hétfőn az MTI.

Mohamed Merah 2012. március 11. és 19. között hét embert ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban és az onnan 50 kilométerre lévő Montaubanban: három francia katonát, majd egy zsidó iskola három tanulóját és egy tanárát. Az ügy hatalmas felháborodást keltett mind Franciaországban, mind pedig Izraelben. A merénylővel március 22-én végeztek az elfogására kiérkező kommandósok, miután nem volt hajlandó megadni magát.

Bátyját, Abdelkader Merah-t 2017 novemberben húsz év szabadságvesztésre ítélték terrorista bűnszövetkezetben való bűnrészesség miatt. Az ítélet ellen a párizsi ügyészség súlyosbítást kérve fellebbezett. A vádhatóság úgy véli, hogy az esküdtek „nem vontak le minden jogi következtetést a tényekből”, amikor terrorista bűnszövetkezetben igen, de az emberölésekben nem mondták ki bűnrészesnek a vádlottat. Utóbbiért életfogytiglani börtönbüntetés jár.

Ez volt az első ítélet a Franciaországban a 2012-ben kezdődött, 250 áldozatot követelő dzsihadista merényletek ügyében.

Másfél évvel később a helyszíni tudósítások szerint az áldozatok családtagjainak fájdalma nem enyhült, de a per nyitónapja kevésbé volt feszült, mint az elsőfokú tárgyaláskor, amelyen a vádlott ügyvédjét, Eric Dupond-Morettit minden tárgyalási napot követően „szemétnek” és „kollaboránsnak” nevezték és kifütyülték a bíróság előtt tiltakozó zsidó aktivisták.

„Nehéz itt lenni. Reméljük, ezúttal a gyilkos bátyját elítélik bűnrészességért. Mert bűntárs volt. Ezek szörnyetegek”

— mondta az AFP francia hírügynökségnek Samuel Sandler, akinek fiát és két unokáját ölte meg Mohamed Merah.

Az óriási médiaérdeklődés mellett öt hétig tartó 2017-es perben az ügyészség életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte a most 36 éves francia-algériai állampolgárságú fővádlottra, aki 2006-ban radikalizálódott, és aki az elkövető szellemi mentora volt. A vádhatóság azt állította, hogy ő irányította öccsét a hét ember megölésében, a bíróság viszont úgy ítélte meg, nincs arra utaló bizonyíték, hogy Abdelkader Merah részt vett a merényletekben.

Az ügynek egy másik vádlottja is van, az ő esetében is fellebbezett az ügyészség. Fettah Malki 14 év börtönbüntetést kapott első fokon, amiért fegyvert és golyóálló mellényt adott el az elkövetőnek, aki gyerekkori barátja volt és akiről tudta, hogy radikalizálódott.

A Le Monde című napilap kommentárja szerint az április 18-án várható ítélettel valószínűleg nem ér véget az ügy. Várhatóan az semmítőszék elé kerül, miután az ügyészség precedensértékűnek tekinti az eljárást a további terrortámadások perei előtt.