Cigányellenesség: a Fidesz nem nagyon védi Pócs Jánost

Nagy felháborodást keltett egy 11 évvel ezelőtti videó, amin a fideszes képviselő egy roma alkalmazottjával közli, hogy bezárja őt a kazánba, és felgyújtja.

„Felszólítjuk a Fideszt, hogy a nyíltan rasszista, cigánygyűlölő és a roma holokuaszt áldozatainak emlékét is sértő tette miatt azonnali hatállyal zárja ki Pócs Jánost a kormánypárt tagjainak soraiból” — írja közleményében a Magyar Liberális Párt, miután nyilvánosságra került egy 11 évvel ezelőtti felvétel, amelyen Pócs János azzal „viccelődik”, hogy felgyújtja egy cigány alkalmazottját.

„A videón a férfi a gyúlékony anyaggal megrakott kazánban guggol, és azt mondja, Pócs dühös rá, amiért megivott egy féldecit. Pócs égő papírlapot rak a kazánba, majd a kiabáló férfire csukja az ajtót, és azt mondja, most majd megtanulja, hogy nem szabad innia. A felvételen az alábbi párbeszéd is elhangzik: ‘Azt mondtad, minden cigányt itt égetsz el. Ezen próbálod ki’- mondja a kazánba zárt férfi, mire Pócs azt válaszolja: ‘Csak azt, amelyikre haragszom’.” – emlékeztet a Liberálisok közleménye.

Az ominózus videó (a 444 felvétele):

Pócs János neve onnan lehet ismerős, hogy ő volt az, aki 2017-ben olyan fotót posztolt a Facebookra, amelyen egy levágott, feketére pörkölt disznó hátára az volt írva: „Ő volt a soros!” Orbán Viktor akkor erre úgy reagált: „A disznóvágás ügyei nem tartozik a kormány hatáskörébe.”

A Fidesz azonban most nem állt ki teljes mellszélességgel képviselőjük mellett. Mint arról az Index beszámol, a Fidesz-frakció válaszolt az RTL Klub kérdésére, és közölte:

„még ha baráti viccelődésnek szánták is, a videó nem szerencsés, mert félreértésekre adhat okot.”

Az RTL Klub megszólaltatott ellenzéki képviselőket és roma jogvédőt is, mindannyian felháborodtak a feltételen — írja a hírportál.