Az EU továbbra sem ismeri el Jeruzsálemet

Az Európai Unió álláspontja változatlan Jeruzsálem státuszát illetően – szögezte le hétfőn az EU külügyi szolgálatának szóvivője, az izraeli román nagykövetség esetleges áthelyezéséről szóló hírekre reagálva.

Maja Kocijancic újságírói kérdésre válaszolva elmondta, figyelemmel követték a romániai nyilatkozatokat, de ezekkel kapcsolatban csak annyit tud mondani, hogy az Európai Unió álláspontja változatlan a kérdésben.

Az EU szerint tartózkodni kell az olyan egyoldalú intézkedésektől, amelyek veszélyeztetik a kétállami megoldást célzó, közel-keleti béketárgyalások felújítását, Jeruzsálem státuszát tárgyalások útján kell rendezni.

Viorica Dancila román miniszterelnök az előző napon bejelentette, hogy országa az Egyesült Államok példáját követve át fogja helyezni izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe. Klaus Iohannis államfő azonban tagadta, hogy ilyen döntés született volna, s hozzátette, ez nem csak a kormányon múlik, a végső határozatot ebben az elnöki hivatal fogja meghozni a külpolitikában illetékes valamennyi intézmény jóváhagyásával.