A britek heteken belül kizuhanhatnak az EU-ból

Theresa May brit miniszterelnök szerint „a dolgok jelenlegi állása alapján” továbbra sincs meg a többség a londoni alsóházban a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő, eddig kétszer is elutasított megállapodás elfogadásához.

A konzervatív párti brit miniszterelnök, aki hétfő délután tartott tájékoztatót a Brexit-folyamat legutóbbi fejleményeiről az alsóházban, közölte, hogy folytatja tárgyalásait a képviselőkkel.

Ezzel valószínűleg lekerült a napirendről a korábban keddre valószínűsített harmadik szavazás, bár felszólalásában Theresa May utalást tett arra, hogy a kormány megfelelő támogatás elérése esetén még ezen a héten ismét a ház elé terjesztheti a Brexit-megállapodást.

A kormányfő kijelentette azt is, hogy  a múlt heti EU-csúcson született jogi döntés a Brexit új határidőiről pénteken hatályba lépett, és a nemzetközi jog alapján is hatályossá vált, mivel a döntést az Egyesült Királyság is elfogadta.

Mint azt megírtuk, a brit pénzügyminiszter vasárnap közölte, a megállapodás nélküli Brexit már rövid távon katasztrofális töréseket okozna a brit gazdaságban, hosszú távon pedig szegényebbé tenné Nagy-Britanniát európai uniós szomszédainál.