Andrew Veprek: a migrációnak a jogszabályok mentén kell zajlania

Andrew Veprek, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának népességügyért, menekültekért és migrációért felelős helyettes államtitkára a budapesti migrációs konferencián tartott előadást.

Andrew Veprek emlékeztetett, világszerte sok országban tömegek kontrollálatlan migrációja figyelhető meg, miközben még a migráció kifejezésnek sincs általánosan elfogadott meghatározása.

Nem definiálja ezt a szót az ENSZ migrációs egyezménye sem

— fűzte hozzá. Szerinte a migráció fogalmát kiterjesztően kell értelmezni a személyek vagy csoportok határon átnyúló mozgására, az ideiglenes, az önkéntes és a kényszerű migrációra is.

Mint felidézte, sok ország, így az Egyesült Államok és Magyarország is távol maradt az ENSZ migrációs egyezményének aláírásától, és nem is tartja magára nézve kötelezőnek a dokumentum egyes pontjait.

Aggályos a menekültek személyes adatairól szóló paragrafus, de az Egyesült Államok azzal sem ért egyet, hogy teljes jóléti rendszerét megnyissa idegenek számára

— említett példákat Andrew Veprek.

Elmondása szerint az egyezményt a támogatói általánosan elfogadott törvénnyé szeretnék emelni, noha a nemzetközi jogban a dokumentum paragrafusait nem lehet általánosan alkalmazni.

Az amerikai helyettes államtitkár szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni a nemzetközi határokon való átlépés módját: akik illegálisan lépik át az Egyesült Államok határait, azok nem jogszerűen tartózkodnak az országban és elzárhatók

— fejtette ki. Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a szabályoknak megfelelő bevándorlóknak joguk van állást is vállalni az országban.

Andrew Veprek végül a nagyobb felelősségre hívott fel, hangsúlyozva: nem szabad aláásni az állampolgárok bizalmát saját kormányaik iránt.