Václav Klaus: a tömeges migráció korunk legnagyobb kihívása

Václav Klaus korábbi cseh államfő szombaton a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján, tartott előadást. 

Az MCC pénteken kezdődött háromnapos konferenciája címében kérdésként fogalmazza meg, hogy korunk legnagyobb kihívása-e a migráció.

Václav Klaus kiemelte, hogy

szigorúan meg kell különböztetni az egyéni és a tömeges migrációt. Amikor az európai politikai elit tömeges migrációról beszél, olyan érveket hoz fel a támogatására, amelyeket csak az egyéni migráció esetében lehetne

– vélekedett.

„Az országok befogadási képessége az egyéni migráció esetében viszonylag magas, de a tömeges migráció veszélybe sodorja a társadalmi kohéziót, kulturális, társadalmi és politikai konfliktusokat hoz magával. Az európai politikai vezetők azonban úgy tesznek, mintha ezt nem látnák”

– tette hozzá.

A volt államfő szerint óriási problémákkal küzdenek a fejlődő országok, és emiatt tömegek hagyják el az otthonukat, de az európai országok csak akkor állíthatják meg a tömeges migrációt, ha úgy döntenek, hogy nem ösztönzik tovább. Úgy látja, az európai elit tudja, hogy az egységes európai nemzet létrehozásához el kell tüntetni a régi nemzeteket, s mivel a tömeges migráció felbontja a régi társadalmakat, nem megállítani, inkább szervezni és menedzselni akarják.

„Az a feladatunk, hogy ellenálljunk ezeknek a törekvéseknek”

– mondta.

Václav Klaus szerint jókor rendezik meg a konferenciát, mert érdemes az európai parlamenti választások előtt beszélni erről a témáról.

Nem sok európai vezető kész kijelenteni, hogy a tömeges migráció a legnagyobb kihívás, de a magyar miniszterelnök egyike a keveseknek, akik ki merik ezt mondani. E kevesek heves kritikákat kapnak, populistáknak nevezik őket, miközben a kritikusok nem tudnak valós ellenérveket felhozni

– hangoztatta.

A korábbi cseh államfő arról is beszélt, hogy sokak szerint a tömeges migrációnak már vége, túl van a csúcson, de ez nem igaz, ez a jelenség itt van, tartósan velünk marad és egyre erősebb lesz.