Újabb részletek a Budapesten elfogott ISIS-terroristáról

Fekete ruhában járt a nyírbátori befogadó központban, nem vett részt a közös imákon, viszont összeverekedett a többiekkel, ezért már akkor rendőrségi zárkába került. A TEK újabb részleteket közölt a pénteken letartóztatott F. Haszanról, akit lefejezős kivégzésekkel is gyanúsítanak.

Már a korábbi fogvatartási helyén, a nyírbátori Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban is különösen viselkedett a szír férfi. Az akkor még idegenrendészeti őrizetben lévő F. Hassan demonstratívan fekete öltözékben járt, mint az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai, de nem vett részt a közös imákon.

Rendszeresen konfliktusba került a többi menedékkérővel, össze is verekedett velük, ezért már akkor rendőrségi fogdába került.

F. Hassan 2016-ban hagyta el Szíriát, Görögországban menekült kérelmet nyújtott be, amelyet a hatóságok elfogadtak. A szír férfi a Görögországban kiállított menekült úti okmány felhasználásával érkezett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Az említett – szabályosan kiállított – okirattal utazott, a rendelkezésre álló információk szerint Magyarországra érkezését megelőzően Európa több országában is megfordult.

A TEK és a partnerszolgálatok vizsgálata derítette ki, hogy a férfi 2016. óta az Iszlám Állam (ISIS) nemzetközi terrorszervezet tagja.

A nyomozás adatai alapján az ISIS 2016. évben, Szíriában, Homs városában, mivel egy helyi lakos megtagadta, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez, bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából a csatlakozást megtagadó személy mintegy 20 családtagját kivégezte. A szír állampolgár megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a lefejezéssel végrehajtott emberölésekben személyesen is részt vett.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozó ügyészei a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségével őrizetbe vették a férfit és gyanúsítottként hallgatják ki minősített emberölés bűntettével elkövetett terrorcselekmény bűntette és terrorcselekmény előkészülete miatt. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség indítványt tett a gyanúsított letartóztatására.

Egyes információk szerint a 27 éves szír férfi magas rangú vezető volt az ISIS-ben, és öngyilkos merényleteket is szervezett.

A gyanúsított ügyvédje közölte: ügyfele tagadja bűnösségét.