Több tucat emberrel végeztek vadászok Maliban

Legkevesebb 110 emberrel, fulani pásztokkal és családjaikkal végeztek vadászok Maliban.

Moulaye Guindo, a közeli Bankass város polgármestere elmondta, hogy a vadászviseletet öltöző fegyveresek helyi idő szerint hajnali négykor támadták meg Ogossagout és Welingarát, két környékbeli falut.

„Rengeteg a halott. Ogossagout gyakorlatilag kiirtották”

– magyarázta a polgármester.

Az ENSZ helyi békefenntartói erőinél egy forrás arról számolt be, hogy az áldozatok között idősek, gyerekek és várandós nők is vannak. Egy ogossagaui túlélő szerint a tömeggyilkosság megtorlás lehetett azért, mert a héten egy al-Kaidával szövetséges helyi milícia bejelentette, hogy megöltek 23 mali katonát. Azt állították, hogy azért támadtak a mali hadsereg tagjaira, mert a katonaság megtámadta fegyvereseiket és a fulanikat.

Az al-Kaida és a vele szövetséges fegyveres csoportok igyekeznek felszítani és kihasználni az etnikai feszültségeket Maliban, Nigerben és Burkina Fasóban. Maliban 2013-ban a francia hadsereg avetkozott be, hogy megakadályozza a szélsőségesek térhódítását. A fegyveres milíciák azóta újraszervezték magukat, és ismét egyre nagyobb a befolyásuk Mali középső és északi részén.