Palesztin származású politikus segítségével újítanak fel egy berlini zsinagógát

Raed Salah a helyi zsidó közösség tagjaival folytatott beszélgetések alapján jutott arra az elhatározásra, hogy megpróbál segíteni.

Nem mindennapi történetről számolt be nemrég a The Times of Israel. A hírportál által közöltek szerint hamarosan egy palesztin származású férfi kezdeményezésére indul széleskörű összefogás a berlini Fraenkelufer zsinagóga felújítása érdekében.

Raed Saleh öt éves korában Ciszjordánia területéről költözött családjával Németországba, ahol a Szociáldemokrata Párt egyik képviselője lett. A 41 éves férfi nemrég úgy döntött, hogy segít annak a zsinagógának az újjáépítésében, amit 80 évvel ezelőtt a nácik megrongáltak.

A munkálatok szükségességét mutatja az is, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a Fraenkelufer zsinagógába járók száma. A berlini Kreuzberg negyedben található épület egyre kisebbnek bizonyul az újonnan letelepedő tagok számára, – akiknek többsége Izraelből, az USA-ból, Dél-Amerikából és Ausztráliából, valamint az egykori Szovjetunió területéről érkezett a német fővárosba.

Saleh elmondása szerint gyakran egy falafel vagy hummusz mellett beszélgetett a zsinagógába járókkal arról, hogy miként segíthetne nekik. A válasz pedig rendszerint ugyanaz volt: a növekvő közösségnek több helyre lenne szüksége.

„Nagyobb ünnepségek esetén ez a hely zsúfolásig megtelik, és hamar szűkösnek bizonyul”

– mondta nyilatkozatában Jonathan Marcus, aki ötödik generációs tagja a Fraenkelufer zsinagógának. A 38 éves férfi szerint az imádkozáshoz és tanuláshoz is nagyobb helyre lenne szükségük, ahogy egy gyermekmegőrzőnek is nagy hasznát venné a közösség.

A kitűzött célok eléréséhez Saleh egy sokszínű összefogást kezdeményezett, és reményei szerint hamarosan a helyi zsidó, keresztény és muzulmán közösségek támogatásával sikerül összegyűjteni a projekthez szükséges 24 millió eurót.

„Ez az épület sokkal több lesz mint egy zsinagóga: a vallások, kultúrák és hagyományok közötti összefogás jelképévé válik”

– mondta nyilatkozatában Saleh, aki szerint mindhárom közösség tagja aktivitan részt vesz a kezdeményezésben.

Az adományozók közül egy hölgy azt mondta a sajtónak, hogy nem zavarja Saleh palesztin származása.

„Nem számít, hogy Raed Saleh palesztin gyökerekkel bír… számomra ő egy berlini”

– fogalmazott a 40 éves Nirit Bialer, aki 13 évvel ezelőtt költözött Izraelből Németországba.