Meghalt Rafi Eitan, aki elkapta Eichmant

Gyászol Izrael. Meghalt az egyik leghíresebb ex-kém, aki elkapta Adolf Eichmant. Rafi Eitan, a Shin Bét és a Moszad egykori tisztje 92 éves korában hunyt el egy tel-avivi kórházban.

Rafi Eitan vezette 1960-ban azt a 11 főből álló Moszad-egységet, amely Argentínában elfogta Adolf Eichmannt. Kiderítették hol lakik. A közelben két autóval leparkoltak, azt színlelve, hogy lerobbant az egyik kocsi. Amikor a buszról leszálló Eichman, aki a Ricardo Klement álnevet használta, a háza felé sétált, leszólították, majd villám gyorsan az egyik kocsiba tuszkolták és elindultak a rejtekhelyükre.

Eitan volt az, aki menet közben ellenőrizte Eichman ismert sérüléseit, ezzel azonosítva a náci tömeggyilkost. Az egész moszados csoport az Argentína fennállásának 150. évfordulójára érkező izraeli delegáció része volt.

Eichmant benyugtatózva, El-Al-os szerelőnek öltöztetve csempészték fel az izraeli gépre és ki az országból.

Rafi Eitan az izraeli hírszerző közösség hőse – így emlékezett rá Benjanim Netanjahu, izraeli miniszterelnök.

„Feleségem, Sara és én, Izrael népével közösen gyászoljuk Rafi Eitant. Rafi a titkosszolgálat hősei közé tartozik, akik számtalan küldetésükkel nagyban hozzájárultak Izrael állam biztonságához. Személyes és közeli barát volt. Páratlan volt bölcsessége és elkötelezettsége Izrael népe és országa mellett”

– fogalmazott Netanjahu.

„A Knesszet nevében búcsúzom a volt Knesszet-tagtól és hírszerző tiszttől. A zsidó állam megalapításának támogatása és a náci háborús bűnös elfogása miatt Izrael népe örökké emlékezni fog rá, emlékéből fakadjon áldás”

– közölte a Knesszet szóvivője, Yuli Edelstein.

Reuven Rivlin izraeli államfő közleményében bátor harcosnak nevezte Eitant, akinek Izrael biztonsága iránti elkötelezettsége jó példa lehet a következő generációk számára.

Rafi Eitan legutóbb tavaly hívta fel magára a figyelmet, amikor a német radikális jobboldali, bevándorlásellenes pártnak, az Afd-nek küldött videóüzenetet a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott rendezvényére, amelyre meghívták, de betegsége miatt nem tudott elmenni.

Rafi Eitan message to AfD

The original source of this video is the Facebook page of the German party AfD — Alternative for Germany : https://www.facebook.com/alternativefuerde/videos…

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.