Lemondott a bolgár igazságügyi miniszter

Lemondott szombaton Cecka Cacseva bolgár igazságügyi miniszter, miután kiderült, hogy ő és a kormánypárt három másik politikusa tavaly ugyanazon ingatlanfejlesztőtől áron alul vásárolt luxuslakást.

Cacseva szerint semmilyen bűncselekmény nem történt, ezért arra kérte a bolgár korrupcióellenes bizottságot, hogy vizsgálja meg, milyen feltételekkel vásárolt tágas lakást Szófia egyik felkapott részén.

Bojko Boriszov miniszterelnök elfogadta Cacseva lemondását – tudatta a kormányfő hivatala.

„Megvitatták a nevéhez kapcsolódó ingatlanügyet, és Cacseva közölte a miniszterelnökkel, hogy távozik posztjáról, mert nem akarja, hogy az ügy miatti feszültségek hatással legyenek a kormány munkájára”

– derült ki a miniszterelnöki hivatal tájékoztatásából.

Cacseva állítja, hogy nem élt vissza hatalmával a lakásvásárlási ügyben, és a korrupcióellenes hatóság vizsgálata őt fogja igazolni.

A korrupcióellenes bizottság pénteken indított vizsgálatot a négy kormánypárti politikus lakásvásárlási ügyében. Az egyik érintett, Cvetan Cvetanov, a kormányzó jobbközép párt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) frakcióvezetője ugyancsak azt állítja, hogy semmilyen jogsértést nem követett el. Egy másik érintett, Vanja Koleva sportminiszter-helyettes viszont lemondott hivataláról szombaton. Az ingatlanvásárlásokra a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió és a helyi Korrupcióellenes Alap nevű civilszervezet nyomozása derített fényt. A botrány sokakat felháborított Bulgáriában, Boriszov pedig világossá tette, hogy aki megsértette a törvényt, annak viselni kell a következményeket.

A Transparency International nemzetközi korrupciókutató civil szervezet ranglistája szerint Bulgáriában a legnagyobb probléma a korrupció az Európai Unióban.