Közös programokat szervez a zsidó és az afroamerikai közösség New Yorkban

Amerika utolsó zsidó ellenes pogromja után egyszer már sikerült felszámolni az ellentéteket.

Brooklyn Crown Heights nevű negyedében található a Chábád mozgalom főhadiszállása, amely körül lubavicsi haszid családok ezrei élnek, de jelentős afroamerikai lakosságnak is ez a városrész az otthona. A zsidó közösség még a múlt század negyvenes éveiben kezdett Crown Heights-ba költözni, a feketék a hatvanas években jöttek, első sorban a déli államokból és a Karib-térségből.

1991-ben itt zajlott le az utolsó zsidóellenes pogrom Amerikában, ami után a két közösség vezetői közösen keresték a megoldást a problémákra. Az utóbbi időben az együttműködés meglazult, az antiszemita incidensek száma pedig jelentősen emelkedett. A közösségi vezetők elhatározták, hogy ismét összefognak a gyűlölet ellen.

1991-ben a Rebbét kísérő autók egyike elgázolt két afroamerikai gyereket. Egyikük életét vesztette, másikuk pedig súlyosan megsérült. A sofőr igyekezett elsősegélyben részesíteni a sérülteket, de már eközben nekitámadtak a járókelők. Nem sokkal később fiatal afroamerikaiak csapatokba verődve kiabáltak antiszemita rigmusokat, köveket és üres üvegeket dobáltak. Később körbevették az utcán haladó Yankel Rosenbaumot, megkéselték, majd brutálisan megverték. A doktorátusán dolgozó, 29 éves ausztrál fiatalember a kórházban belehalt sérüléseibe.

A gyilkosságot három napon át tartó zavargások követték, amelyek során zsidókat támadtak meg, boltokat fosztottak ki, autókat gyújtottak fel és lakásokba törtek be. A rendet több ezer rendőrnek sikerült helyreállítani, de közülük is több mint 150-en megsérültek. Összesen 129 embert tartóztattak le, 122 feketét és 7 zsidót. A zavargások után a korábbi gyilkosság helyszínétől nem messze egy szakállas, sötét öltönyben lévő olasz üzletembert vettek körbe a fekete támadók, akit bántalmazás után feltehetően azért lőttek le mert külseje alaján azt hitték, hogy zsidó származású.

A nyugalom helyreállítása után a két közösség vezetői összefogtak, hogy békét teremtsenek a városnegyedben.

“1991-ben olyanok voltunk, mint két, az éjszakában egymás mellett elhaladó hajó. Ezt követően programokat indítottunk a helyi fiatalok számára. Nagyszerű volt látni, ahogy egymás életéről tanultak. Ezután már nem volt “mi” és “ők”. Mindenki megértette, hogy összetartozunk. Mostanában azonban már nem olyan erős a kommunikáció, mint korábban, és ezen változtatni kell, mert nagy szükség lenne rá”

– mondta Richard Green, közösségi aktivista.

A kezdeményezést ez alkalommal Eli Cohen rabbi és Geoffrey Davis, az afroamerikai közösség egyik vezetője vette magára. Közösen látogatják végig a városrész iskoláit, hogy a tanulókkal beszélgessenek.

“Meg akarjuk hallgatni a gyerekeket és beszélni akarunk velük. Tudniuk kell, hogy mindannyian New York lakói vagyunk, és együtt kell élnünk. Az egyik probléma az, hogy nem ismerik a másik közösség szokásait és hagyományait”

– mondta Cohen rabbi.

“Ma már más világban élünk, más csatákat vívunk. Sokat változott a városrész összetétele is az elmúlt évtizedekben. A közelmúlt zsidóellenes támadásai nem egy összehangolt antiszemita kampány részei voltak”

– mondta Shea Hecht rabbi, a Chábád közösség egyik vezetője.

“A helyzet nem olyan rossz, mint amilyennek látszik. Mindkét közösségnek megvannak az eszközei arra, hogy megbirkózzon a problémákkal”

– mondta Green.