EP-választás: hétfőn megkezdik az értesítők kézbesítését

Összesen 7,9 millió választópolgár kap értesítőt a májusi európai parlamenti választásról.

A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy szerepelnek az európai parlamenti választás névjegyzékben, és melyik szavazókörben tudnak élni választójogukkal. Az értesítők nyomtatása a március 20-ai névjegyzéki állapotnak megfelelően pénteken kezdődött, és azok kiküldésével az iroda a Magyar Postát bízta meg.

A 7,9 millió választópolgárnak legkésőbb április 5-ig postázzák az értesítőt a lakcímükre arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Ha valaki ezt nem kapja meg, akkor azt a jegyzőnél (aki egyben a helyi választási iroda vezetője) jelezheti. Ebben az esetben új értesítőt állítanak ki.

Azoknak, akik még nem nagykorúak, de a május 26-i választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt. Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevet, születési nevet, születési időt és a lakcímét tartalmazza, továbbá megtalálható rajta a szavazás pontos helye és ideje.

Az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazásnak — derül ki az MTI közleményéből.

A szavazásra a választópolgárnak a lakcímkártyáját kell elvinnie, továbbá igazolnia kell személyazonosságát érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal.