Rendhagyó kéréssel fordult látogatóihoz az auschwitzi emlékmúzeum

Az egykori koncentrációs tábor helyén álló múzeum vezetői Twitteren intéztek felhívást a látogatók felé.

Nagyobb tisztelettel és körültekintéssel forgolódjanak az Auschwitz-Birkenau Múzeum területére látogató vendégek — kérte az emlékhely vezetése nemrég egy, a közösségi médiában közzé tett bejegyzésében. A szerdán készült posztban kiemelten felhívják a figyelmet azokra, akik egy fotó kedvéért felállnak az egykori vasúti sínekre, hogy azokon egyensúlyozzanak.

„Amikor az Auschwitz Múzeumhoz érkezel, emlékezz rá, hogy olyan helyen vagy, ahol egymilliónál is több embert gyilkoltak meg. Tiszteld az emléküket!”

— szerepel a felhívásban, ami figyelmeztet: bármely másik helyszín alkalmasabb arra, hogy valaki az egyensúlyozási képességeit fejlessze. A Twitteren közzé tett bejegyzésben több olyan kép is szerepel, amiken a látogatók valóban az egykori koncentrációs tábor sínein sétálva fotózkodtak.

Auschwitz Memorial on Twitter: „When you come to @AuschwitzMuseum remember you are at the site where over 1 million people were killed. Respect their memory. There are better places to learn how to walk on a balance beam than the site which symbolizes deportation of hundreds of thousands to their deaths. pic.twitter.com/TxJk9FgxWl / Twitter”

When you come to @AuschwitzMuseum remember you are at the site where over 1 million people were killed. Respect their memory. There are better places to learn how to walk on a balance beam than the site which symbolizes deportation of hundreds of thousands to their deaths. pic.twitter.com/TxJk9FgxWl

Két évvel ezelőtt egy német férfi próbálta meg a holokauszt-emlékműveknél szelfiző fiatalokat rádöbbenteni cselekedetük ízléstelen voltára. Az általa indított honlapon Shahak Shapira a berlini Holokauszt-emlékparkban fotózkodó fiatalok szelfijeiből készített összeállítást. A német férfi munkája címének a „Yolocaust”-ot választotta, ami a Holokauszt és az internetes szlengben népszerű „yolo” (azaz „you only live once”, magyar fordításban: „csak egyszer élsz”) szavak összevonása.

A honlap gazdája tizenkét szelfit töltött fel az oldalra – olyan fiatalokról, akik a berlini emlékparkban pózoltak vagy épp ugrándoztak, és az erről készült fotókat megosztották az interneten. A nagyobb hatás érdekében Shapira az eredeti képek hátterét valódi, haláltáborok áldozatait ábrázoló fotókra cserélte – írta a zsido.com.

Kép forrása: zsido.com

A férfi által közzé tett beszámoló szerint kevesebb mint egy hét alatt 2.5 millió ember látogatott el az oldalra, azonban a sokkoló fotókat leszedte. Ennek az oka az, hogy Shapira munkájának híre mind a 12 szelfiző fiatalhoz eljutott és majdnem mindegyikük megértette az üzenetét, bocsánatot kértek és eldöntötték, hogy leszedik Facebook és Instagram profiljaikról a szelfijeiket.