„Zsidó Nobel” a ráksejtek kutatásában elért áttörésért

Naftali Bennett izraeli oktatási miniszter bejelentette, hogy élettani kutatásainak elismeréseként a Weizmann Tudományos Intézet professzor asszonya, Adi Kimchi nyerte a 2019. évi Izrael-díjat tudomány kategóriában, melyet a köznyelvben „zsidó Nobel-díj”-ként is szoktak emlegetni.

Kimchi a molekuláris genetika szakértője, aki a programozott sejthalállal foglalkozó kutatásokat vezeti. Az általa kifejlesztett, úttörő technológia segítségével olyan új géneket különített el, melyek szerepet játszhatnak a rák terjedésének a megakadályozásában.

„Kimchi professzor asszony mindennel rendelkezik, amivel egy Izrael-díjasnak rendelkeznie kell: innovatív, brilliáns, úttörő, és nyitott a szokatlan megközelítésekre.”

– írta róla a miniszter a Twitteren.

„Kimchi évek óta fáradozik a nők szerepének növeléséért a tudományos életben, és hogy erősítse az izraeli egyetemek elismertségét a nagyvilágban.”

– tette hozzá.

Adi Kimchi professzor / Fotó: Weizmann Tudományos Intézet

A díj odaítéléséről döntő bizottság vezetője, Haim Cedar professzor szerint

„Kimchi egyike azoknak az úttörőknek, akik megfejtették az emlősök sejtjeibe programozott halál mechanizmusát.”

„Úttörő megközelítéseket dolgozott ki, hogy megfejtse az emberi sejtek bonyolult működését, amely közvetlenül befolyásolja a rák szokásos terjedésének folyamatát, és innovatív molekuláris mechanizmusokat tárt fel, hogy megértsük a halál folyamatát a protein termelés és lebontás szintjén.”

Dr. Shani Bialik Brown, a professzor asszony tudományos tanácsadója így méltatta a díjazottat:

„Miután húsz éve együtt dolgozom Kimchi professzorral a laboratóriumában, elmondhatom, hogy Adi igazán megérdemli ezt a rangos elismerést, mindazokért a tudományos eredményekért, amelyeket elért, a tanítványai és a laboratóriuma iránti elkötelezettségéért, és azért a sok segítségért, amit mindenkinek, a tanítványainak, doktoranduszainak, kollégáinak szentelt, hogy a legtöbbet hozza ki belőlük.”

A zsidó állam egyik legmagasabb állami elismerését, az Izrael-Díjat 1953-ban ítélték oda először, és azóta minden évben négy kategóriában hirdetnek győztest. A díjátadó ünnepséget hagyományosan Izrael Függetlenségi Napján (Jom Hacmaut) tartják, ahol az ország legfőbb közjogi méltóságai üdvözlik a díjazottakat.