Zsidó árusra és fiára támadt egy egyiptomi férfi Amszterdam piacán

A sebesültek súlyos sérüléseket szenvedtek.

Késeléses támadást hajtott végre két zsidó származású árus ellen egy egyiptomi születésű férfi a holland főváros Albert Cuyp nevet viselő piacán  — közölte a Jewish Telegraphic Agency szerdán. Az elkövető áldozatai, Martin Colmans és fia, Sharon évtizedek óta a piacon árultak, és rendszeres vásárlói voltak a sajtóban Tariknak nevezett késelőnek, aki vízipipát és más dohányeszközöket kínált.

A családfő beszámolója szerint a férfi 2004 óta volt beszélőviszonyban velük, ám néhány hónapja eltűnt és visszatérését követően jelentősen megváltozott a viselkedése. A De Telegraaf nevű holland lapnak azt mondta Colmans:

„Az elkövető sokat olvasta a Koránt, és többé nem állt szóba velünk. Leborotválta a haját és állandóan imádkozott. Mindezeken túl elkezdett ferde szemmel nézni ránk”.

A támadást megelőzően egy marokkói férfit is késsel fenyegetett, ami miatt szintén radikalizálódásra kezdtek gyanakodni a környezetében.

A zsidó férfiakra egy óriási késsel támadt, amiről a járókelők is felvételeket készítettek. Colmans elmondása szerint Tarik próbálta meggyilkolni őket, ám két marokkói férfi közbeavatkozásának köszönhetően életben maradtak. Az esetet követően az elkövető visszatért saját üzletébe, ahol a rendőrség őrizetbe vette.

Colmanst a hátán, mellkasán és karján keletkezett sérülések miatt fiával együtt kórházba szállították. Bár mindketten súlyos vérveszteséget szenvedtek, mostanra hazaengedték őket.