Merkel: csak egy feltétellel halasztható a Brexit

Lehet szó a brit uniós tagság március 29-re tervezett megszüntetésének (Brexit) rövid távú halasztásáról — mondta Angela Merkel a szövetségi parlamentben a délután kezdődő brüsszeli uniós csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében.

A német kancellár ugyanakkor hangsúlyozta: ehhez a londoni alsóháznak el kell fogadnia a brit kormány és az EU megállapodását a Brexit feltételeiről.

A kancellár elmondta: amennyiben nem sikerül elfogadni a megállapodást, vagy nem is szavaznak róla az alsóházban, újabb EU-csúcs összehívására lehet szükség március 29. előtt.

Aláhúzta, hogy az utolsó pillanatig küzdeni kell a megegyezésen alapuló, rendezett Brexitért, mert Németországnak, illetve az EU-ban maradó 27 tagállamnak és a közösségből távozó országnak is ez az érdeke.

Ugyanezen az állásponton van Donald Tusk is. Az Európai Tanács elnöke szerdán közölte: a Brexit rövid elhalasztása lehetséges, lesz azonban feltétel: az, hogy az EU-val kialkudott megállapodás-tervezetet megszavazza a brit parlament alsóháza.

A kilépési megállapodás módosításáról szólva Donald Tusk azt mondta: szerinte ez is lehetséges, mindez nem volna kockázatos. Főleg akkor nem, ha a változások segítenék a tervezet ratifikálását a szigetországban.

Merkelhez hasonlóan Tusk is hangsúlyozta: az utolsó pillanatig keresni fogják a rendezett kiváláshoz szükséges megoldást, még akkor is, ha ez valószerűtlennek tűnik.