Apartheidnek nevezte Izraelt Bernie Sanders kampányvideója

Az amerikai demokrata elnökjelölt hívei az apartheid Dél-Afrikához hasonlították a zsidó államot.

Bernie Sanders olyan kampányvideót posztolt Facebook-oldalán, amelyben egy támogatója azért méltatja az amerikai politikust, mely felszólalt a palesztinok „apartheid-szerű” helyzetéért.

„[Sanders] felszólalt az apartheid ellen Dél-Afrikában, mikor megdöbbentő módon ez egy népszerűtlen álláspont volt, és még ma is felszólal a palesztinok apartheid-szerű helyzete ellen, noha ez ma ugyanúgy nem népszerű álláspont”

— ezekkel a szavakkal méltatta Sanderst a videón támogatója, Shaun King.

Shaun King: I Don't Care When Trump Calls Bernie "Crazy"

"I don't care when [Trump] calls him "Crazy Bernie." I was in California when Bernie went to Disneyland and literally said that he did not think that Mickey Mouse and Goofy approved of Disney not paying their workers a living wage. You gotta be a little crazy to do that." – Shaun King, civil rights activist.

Közzétette: Bernie Sanders – 2019. március 18., hétfő

King felszólalása Sanders hivatalos kampánymegnyitóján, március 2-án hangzott el.

A videó ezek után egy CNN-felirat képernyőfotójához vált, amely szerint „Bernie Sanders megtörte a status quót Izrael ügyében” — azaz

hivatalosan is az Izrael-ellenességgel kampányol a magát demokratikus szocialistának nevezető jelölt.

A felirat egy 2016 áprilisi CNN-adásból származik, amelyben Sanders kritizálta az Egyesült Államok „egyoldalúságát” az izraeli-palesztin konfliktusban.

A Times of Israel kiemelte vonatkozó írásában, hogy Sanders

Izrael egyik legerősebb kritikusa az amerikai kongresszusban.