Purimi ajánló: karneválok országszerte

A ma este beköszöntő „zsidó farsang” alkalmából Budapesten, vidéken sőt, még a határ túloldalán is vidám programok várják a zsidóság megmenekülésének történetére emlékezőket.

A Luah zsidó eseménynaptár purimi gyűjtőoldalán akár térképes megjelenítésben is böngészhetjük a gazdag kínálatot, amelyből az alábbiakban szemezgetünk:

A budapesti bulinegyed népszerű helyén, a Teslában találkozhatnak szerda este azok, akik Megila-olvasással, vidám kvízjátékkal, zenével, tánccal és kóser ételekkel kívánnak ünnepelni az EMIH rendezvényén:

Ugyan csak szerdai ünneplést kínál nem messze a főváros zsidónegyedétől, az Auróra Klub. A mostanában nehéz helyzetbe került progresszív közösség nagy búfelejtő bulit szervez, melyre a népszerű magyar zsidó énekesnő, Polnauer Flóra és együttese koncertjével is készülnek.

Bohóckodást és Véres Mariska nyomában koktélozást ajánl az a közösség, amelyik szerda este a Páva utcai zsinagógában szervez fergeteget a Ferencvárosban:

A Szuperrabbiként is ismert Verő Tamás budai zsinagógájában ruha, cipő és játékvásár mellett forralt bort, arcfestést és jelmezversenyt is szerveznek. Szerda este hattól kilencig tart a móka a Frankelben.

Álarc és csörgő-zörgő készítő műhellyel is készülnek a gyerekeknek a Teleki téri zsinagóga purimi szervezői, akik szerdán a sötétedés kezdetekor, 17.30-kor tárják ki kapujukat a fényes vigadalomra szomjazók előtt:

A mai napon Debrecenben, holnap pedig Pécsett is lesznek purimi programok. A cívis városban indiai tematikájú rendezvénnyel készül a helyi Chabad:

, míg a Mecsekalján az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) szervez az antirasszizmus világnapja alkalmából konferenciát és bulit:

Az IKI ugyan ezen a napon Budapesten is szervez purimi rendezvényt, a Héber Központban:

A Bálint Ház csütörtöki eseményén egy perzsa népmese bibliai vonatkozásait veszik górcső alá:

Holnap a a Bethlen Gábor Alap támogatásával a határ túloldalán, Révkomáromban is lesz purimi fergeteg, ahol magyar és szlovák ajkú zsidóság ünnepelhet együtt:

A hely szelleméhez illően késő délutáni programokkal várják a kisgyermekeseket a pesti Bet Manachem iskolába:

Onnan akár tovább is lehet menni az Alef Kids Óbudai zsinagógában szervezett purim partijára:

Raj Ferenc rabbi vezetésével a belvárosban is marad csütörtökre vigadalom, hiszen a Bet Orim reform közösség ekkor ünnepel:

Akinek magaslati levegő szimpatikus, fenn a budai Várban is tartanak mókás összejövetelt, amit ráadásul lakomával hirdetnek:

Szombaton egy, vasárnap két rendezvénnyel zárul az idei purimi programkavalkád. Előbb egy késő esti program várja a merészeket, „Arconpörgés” címmel:

, majd vasárnap a Bálint házban egy szarvasi nyári táborra is felkészítő programon vehetnek részt a fiatalok:

Délután ugyan itt igazi családi program várja az érdeklődőket: