Purimi ajánló: karneválok országszerte

A ma este beköszöntő „zsidó farsang” alkalmából Budapesten, vidéken sőt, még a határ túloldalán is vidám programok várják a zsidóság megmenekülésének történetére emlékezőket.

A Luah zsidó eseménynaptár purimi gyűjtőoldalán akár térképes megjelenítésben is böngészhetjük a gazdag kínálatot, amelyből az alábbiakban szemezgetünk:

A budapesti bulinegyed népszerű helyén, a Teslában találkozhatnak szerda este azok, akik Megila-olvasással, vidám kvízjátékkal, zenével, tánccal és kóser ételekkel kívánnak ünnepelni az EMIH rendezvényén:

Purim Party a Tesla Budapestben

Purim, az az örömünnep, mely megemlékezik a zsidók csodálatos megmeneküléséről. Ez a nap a mulatság és a vígasság ideje. Idén is szeretettel várunk Purim Partinkra! Hol?Tesla Budapest – 1075 Budapest, Kazinczy u. 21.Mikor?2019. március 20.

Ugyan csak szerdai ünneplést kínál nem messze a főváros zsidónegyedétől, az Auróra Klub. A mostanában nehéz helyzetbe került progresszív közösség nagy búfelejtő bulit szervez, melyre a népszerű magyar zsidó énekesnő, Polnauer Flóra és együttese koncertjével is készülnek.

Auróra Purim és Zugoj koncert | Öltözz be, igyál és bulizz!

Idén is lesz az Aurórában Purim, vagyis zenés megila olvasás, beöltözés, játék, zene, buli és részegedés zsidó módra! 🥤 Várunk titeket szeretettel idén is az év legjobb kedvű ünneplésére, ahol kötelességünk lerészegedni, hiszen nem szabad, hogy meg tudjuk különböztetni Hámánt Mordechájtól.

Bohóckodást és Véres Mariska nyomában koktélozást ajánl az a közösség, amelyik szerda este a Páva utcai zsinagógában szervez fergeteget a Ferencvárosban:

Purim a Pávában Szerda este

Bohóckodunk továbbra és Véres Mariska nyomában koktélozunk.Helyszín: 1094 Budapest, Páva utca 39. Belépődíj nincs, de adományokat, és innivalót a kósersági kereteken belül elfogadunk, elfogyasztunk.Az esti imával és Eszter könyvével, a Megilla felolvasásával a hagyományokat követve haladunk a gyerek és felnőtt programig. Gyere és engedjük el magunkat közösen, mégiscsak Purim van.

A Szuperrabbiként is ismert Verő Tamás budai zsinagógájában ruha, cipő és játékvásár mellett forralt bort, arcfestést és jelmezversenyt is szerveznek. Szerda este hattól kilencig tart a móka a Frankelben.

Purim karnevál

megila olvasás- ruha, cipő és játékvásár- étel, ital, forralt bor- adomány és ajándékkosár készítés- arcfestés, jelmezverseny

Álarc és csörgő-zörgő készítő műhellyel is készülnek a gyerekeknek a Teleki téri zsinagóga purimi szervezői, akik szerdán a sötétedés kezdetekor, 17.30-kor tárják ki kapujukat a fényes vigadalomra szomjazók előtt:

Purim a Telekin: eszünk, iszunk, ajándékozunk! 5779/2019

English below/ Már csak nyolcat kell aludni, és ismét purim a Telekin! Szeretettel várunk mindenkit március 20-án, 17:30-tól! A szokásos vigalom, evés és ivás, slachmónesz és hámán táska most kiegészül egy igazi álarc és csörgő-zörgő készítő műhellyel is a gyerekeknek.

A mai napon Debrecenben, holnap pedig Pécsett is lesznek purimi programok. A cívis városban indiai tematikájú rendezvénnyel készül a helyi Chabad:

מסיבת פורים בסגנון הודי

מסיבת פורים הודית – Indian Purim party יום רביעי בערב י״ד אדר – 20.03.2019 בשעה 20:30 עדלאידע*****את האוכל יבשל שף הודי מקצועי***** *סדנת שתיקה* *קריאת מגילה* *פסטיבל הולי צבעוני* *אוכל רחוב הודי אותנטי* *המון לחיים ושמחת פורים* (דמי כניסה במקום 1,000 פורינט) מחכים לכווולם!

, míg a Mecsekalján az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) szervez az antirasszizmus világnapja alkalmából konferenciát és bulit:

Purim Pécsett

A Diverse Youth Network konferenciát szervez március 21-én az Antirasszizmus Világnapja alkalmából. A Diverse Youth Network emberek és közösségek között épít kapcsolatot, hogy hangot adjon a sokszínűségnek és összefogáson alapuló együttműködéseket ösztönözzön. A konferenciát követően az Izraeli Kulturális Intézettel együttműködve megismerhetjük a Purim ünnepét és az ahhoz kapcsolodó zsidó hagyományokat.

Az IKI ugyan ezen a napon Budapesten is szervez purimi rendezvényt, a Héber Központban:

Purim buli a Héber Központban

Purim buli a Héber Központban! Kezdjétek el készíteni a jelmezeket, hogy esélyetek legyen megnyerné a jelmezversenyt! Március 21-én találkozunk! Purim Party at the Hebrew language center! Get your costumes ready for the Best costume competition!We will be waiting for you… פורים במרכז השפה!הכינו את התחפושות לתחרות התחפושת הטובה ביותר!אנחנו נחכה לכם שם…

A Bálint Ház csütörtöki eseményén egy perzsa népmese bibliai vonatkozásait veszik górcső alá:

Purim – Mit keres egy perzsa népmese a bibliában?

Kihívások a kortárs olvasónak: bibliai történetek máshogy, mint ahogy megszoktuk Balázs Gábor eszmetörténész szervírozásában. E kurzust többek között az különbözteti meg számos más tanfolyamtól, hogy célja még rejtve sem a hittérítés. Az előadások a tudományos ismeretterjesztés igényével lépnek fel, források interaktív tanulmányozására épülnek és végig nyitott párbeszédet biztosítanak a résztvevők számára.

Holnap a a Bethlen Gábor Alap támogatásával a határ túloldalán, Révkomáromban is lesz purimi fergeteg, ahol magyar és szlovák ajkú zsidóság ünnepelhet együtt:

Purim v Komárne/Komáromban

(magyar szöveg alul) Purimová veselica v Komárne Židovská náboženská obec v Komárne touto cestou pozýva každého záujemcu na oslavu sviatku Purim, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 21. marca 2019 o 16. hodine v Útulku/Menház.

A hely szelleméhez illően késő délutáni programokkal várják a kisgyermekeseket a pesti Bet Manachem iskolába:

Purimi mulatság a Bét Menáchemben

Fekete-fehér karnevál és lakoma a Bét Menáchemben! Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt A Bét Menáchem Oktatási Központba, Purimi ünnepségünkre. Gyere fekete-fehér jelmezben! Dátum: 2019. március 21. (csütörtök) 16:00-tólHelyszín: Bét Menáchem Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde (1074 Budapest, Dohány u. 32-34.) Programok:* Megila olvasás* Karnevál* Ünnepi lakoma A vacsora regisztrációhoz kötött.Részvételi szándékotokat létszám megjelöléssel az [email protected] címre várjuk.

Onnan akár tovább is lehet menni az Alef Kids Óbudai zsinagógában szervezett purim partijára:

AlefKids Purim az Óbudai Zsinagógában

Ha a város legvidámabb gyerek purimján kívánsz részt venni, gyere Óbudára!17 óra: gyülekező , jelmezverseny17.30: Megila olvasás18: Kidus18.30: Eszter Könyve bábelőadás

Raj Ferenc rabbi vezetésével a belvárosban is marad csütörtökre vigadalom, hiszen a Bet Orim reform közösség ekkor ünnepel:

Bét Orim Purim Party

PURIM PARTYRaj Ferenc rabbi vezetésével 2019. március 23-án, szombaton 17 órátólMASZKOS-BÁBOS-ZENÉS PURIMSPIELmaszkkészítéssel, sütikkel és sok-sok vidámsággal. Eljátsszuk Eszter könyvének részleteit, megelevenítjük a Megila történetét. Közreműködnek a Bét Orim Közösség tagjai. Az előadást rendezte és betanította: Ujj Zsuzsa, iparművész és gyermekfoglalkozás vezető, kísérőzene: Majoros Gyula.A maszkok és bábok Majoros Gyula maszkkészítő művész munkái.

Akinek magaslati levegő szimpatikus, fenn a budai Várban is tartanak mókás összejövetelt, amit ráadásul lakomával hirdetnek:

Purimi lakoma Budavárán

Titkos Purim a Budai Várban! A Budavári zsinagóga hitközsége szeretettel vár minden érdeklődőt a rejtélyes purimi mulatságára. Dátum: 2019. március 21. (csütörtök) 17:30-tólHelyszín: A vacsora pontos helyszínét a visszaigazolásban küldjük el. A korlátozott férőhelyek miatt a vacsora regisztrációhoz kötött.A részvételi szándékot létszám megjelöléssel a [email protected] címre várjuk március 18-ig.

Szombaton egy, vasárnap két rendezvénnyel zárul az idei purimi programkavalkád. Előbb egy késő esti program várja a merészeket, „Arconpörgés” címmel:

Purimi Arconpörgés

⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️ SCROLL DOWN FOR PERSIAN⚠️Március 23-án alaposan megpakoljuk a b̶a̶s̶z̶a̶ Hámán-táskát! ⚠️Eljött a sorsvetés ideje! ????????????? A tánctéren (most már tényleg ?‍♀️) IzraPOP es electro ? tornádó csavarja a fejedet. ???▇▆▅▄▃▂▁ Teljesen belezavarodsz! => MAF Mordeháj? MAF Hámán?? Welcome drink ? a jelmezben érkezőknek ?Táncold ki a gyász Hámánt a klubból!

, majd vasárnap a Bálint házban egy szarvasi nyári táborra is felkészítő programon vehetnek részt a fiatalok:

Szarvaska – Purim

Év közben is nyári táborélmény 6-10 éves gyerekeknek kéthetente vasárnaponként. Mindazoknak a gyerekeknek, akik már voltak és azoknak, akik még nem, de kipróbálnák kicsiben, hogy milyen is Szarvas, a tábor, esetleg szívesen megismerkednének, összebarátkoznának más jelenlegi és jövőbeni táborozókkal.Játékosan tanulunk zsidóságról, közösségről, hagyományokról és identitásról.Módszereink között szerepel a drámajáték, a művészeti foglalkozás, zene, sok beszélgetés, vetélkedő és játék.A vasárnapi alkalom egy étkezést is tartalmaz.

Délután ugyan itt igazi családi program várja az érdeklődőket:

Családi Purim – Utazz velünk Perzsiába varázsszőnyegen!

A Bálint Ház programsorozata 0-12 éves gyerekeknek, családoknak. Utazz Rúttal és Efrájmmal Perzsiába a varázsszőnyegen. ?️ A népet ismét veszély fenyegeti. Ezúttal is az ifjakon a sor, hogy segítsék megakadályozni a közelgő vihart. Mordeháj és Eszter várja a lelkes kalandorokat, tervüknek minden részletébe beavatják az arra érdemeseket.