Litvánia is fontolgatja nagykövetsége Jeruzsálembe helyezését

A litván miniszterelnök elnökválasztási kampányában vetette fel a diplomáciai képviselet áthelyezését.

Ez jelezni fogja ez Egyesült Államok felé is, hogy nem csak a szavak szintjén vagyunk barátok. Valamint mindez a lépés tovább erősítheti kapcsolatunkat Izraellel

-fogalmazott szerdán Saulius Skvernelis, aki a közelgő litván elnökválasztás előtt tette nyilatkozatát a sajtó munkatársainak.

Saulius Skvernelis

A jelenlegi kormányfő azt mondta, hogy amennyiben megnyeri az elnökválasztást, követni szeretné azt a lassan kibontakozó trendet, amit Donald Trump kezdett el azzal, hogy a hivatalos diplomáciai központjukat tavaly Tel Avivból Jeruzsálambe helyezte. Azóta más államok, például Brazília, Csehország is ennek szándékával fejezték ki Izrael melletti elkötelezettségüket.

Mindez annak kinyilvánítása, hogy támogatják a zsidó állam egy és oszthatatlan vezető jelentőségű városát, Jeruzsálemet, amolyan fél hivatalos fővárosként.

Ez önmagában csak politikai gesztusgyakorlásnak minősül jelenleg.

Izrael 1980-ban annektálta törvényben az 1967-ben a jordán megszállóktól visszafoglalt Kelet-Jeruzsálemet, de ezt a lépést a nemzetközi közösség jórésze nem ismeri el, így nagykövetségek többsége továbbra is Tel-Avivban működik.