A Fidesz közös megegyezéssel felfüggeszti tagságát az Európai Néppártban

Az Európai Néppárt (EPP) közgyűlése majdnem egyhangúan, 190 igen, 3 nem szavazat ellenében megszavazta a javaslatot, hogy vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben, és annak az idejére a Fidesz önként felfüggeszti a tagsággal járó jogait az európai pártszövetségben.

A Fidesz és az Európai Néppárt elnöksége közösen nyújtotta be a javaslatot szavazásra.

Az eredményt a Néppárt elnöke Twitteren jelentette be:

Joseph Daul on Twitter: „#Fidesz will be suspended with immediate effect and until further notice following today’s vote of EPP members (190 in favour, 3 against). The suspension entails:▪No attendance at any party meeting▪No voting rights▪No right to propose candidates for posts / Twitter”

Fidesz will be suspended with immediate effect and until further notice following today’s vote of EPP members (190 in favour, 3 against). The suspension entails:▪No attendance at any party meeting▪No voting rights▪No right to propose candidates for posts

Az Origo információi szerint nem zárják ki a Fideszt és nem is függesztik fel a néppárti tagságát. A Fidesz úgy döntött, hogy egy ideig önként felfüggeszti részvételét az Európai Néppárt munkájában.

A portál szerda esti cikke szerint a Fidesz ezalatt tárgyalásokat fog folytatni az úgynevezett bölcsek tanácsával.  Ez a testület foglalkozna a felfüggesztés ügyével

A Fideszt is három politikus képviseli majd a tárgyalásokon: Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke, Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.