Ortodox ügynököket toboroz a Moszad

A hivatalnál abban bíznak, hogy a jesivatanulók talmudtanulás során kifejlődött erős analitikai és logikai képessége kiváló hírszerző szakemberekké teszi őket.

A különböző izraeli hírszerző- és titkosszolgálatok legújabb munkatárstoborzó akciója a szigorúan vallásos haredi zsidókat célozza. A 24 és 34 év közötti férfiakat megcélzó program a Párdesz nevű nonprofit szervezet kezdeményezésére indult, mely a harediek beilleszkedését segíti a munkaerőpiacon.

A haredi férfiak nagy többsége nem vonul be a hadseregbe, hanem vallási tanulmányokat folytat. Emiatt 35 éves korukig nem vállalhatnak legálisan munkát. A család megélhetésének biztosítása elsősorban az asszonyok feladata, és ehhez állami és egyéb támogatások járnak. Mindezek összesen is csak nagyon szerény életszínvonal biztosítására elegendőek. Tovább nehezíti a munkaerőpiacra lépést a haredi férfiak hiányzó világi képzettsége. A Párdesz továbbképzésekkel, tanácsadással és munkahelykereséssel igyekszik segíteni a munkát kereső haredi férfiakat.

„Olyan férfiakat keresünk erre a munkára, akik befejezettnek tekintik a teljes idős jesivatanulmányaikat és felelősségteljes munkakörben szeretnének elhelyezkedni. Fontos kiemelni, hogy

itt nem katonai vagy polgári szolgálatról van szó, hanem polgári foglalkozásról.

Mivel ehhez a munkához nem szükséges a bevonulás, amivel szemben vallási aggályok merülhetnének fel, véleményem szerint kedvező fogadtatásra talál a kezdeményezésünk” – mondta Dr. Mose Káhán rabbi, a Párdesz alapítója. Káhán egykor a legjobb haredi jesivákban tanult, ma pedig a Ben-Gurion Egyetemen tanít sémi nyelveket.

A titkosszolgálatok által kínált, magas szintű technológiát alkalmazó munkakörök betöltése semmilyen módon nem kényszeríti kompromisszumokra a szigorúan vallásos életmódot folytató haredieket, a munkaadók pedig egy olyan társadalmi csoportból válogathatják ki a legrátermettebb alkalmazottaikat, amely eddig zárva volt előttük.

A Párdesz által szervezett szakmai képzés

figyelembe veszi a harediek speciális igényeit (például nem lesznek női oktatók), és a résztvevőknek lehetősége lesz, hogy a képzés mellett részidőben folytathassák a tóratanulást valamelyik haredi jesivában.

A jelentkezők közül egy több fordulóból álló tesztsorozaton szűrik ki a legalkalmasabbakat. Ők egy akadémiai előkészítő kurzuson kezdik meg tanulmányaikat, ahol számítástechnikát, nemzetközi kapcsolatokat és geopolitikát tanulnak. A program szervezői abban bíznak, hogy a jesivatanulók talmudtanulás során kifejlődött erős analitikai és logikai képessége kiváló hírszerző szakemberekké teszi őket.

„Ez nem csak még egy lehetőség a munkavállalásra, hanem egy kiemelkedően jó lehetőség.

A legjobbak legjobbjaiból válogatjuk ki a leendő munkatársakat, akik a különböző biztonsági- és titkosszolgálatoknál vagy minisztériumokban tudnak majd elhelyezkedni.

Ezen intézmények vezetői hosszú távú stratégiában gondolkodnak, és megértik a kezdeményezés jelentőségét saját maguk, a haredi közösség és az egész ország számára. Fel fogják ismerni, hogy a haredi fiatalok különösen alkalmasak az Izrael biztonságát fenyegető kihívások kezelésére” – mondta Káhán rabbi.

Forrás: zsido.com