Nem kellenek a szaúdi milliók a milánói Scalának

Szaúd-Arábia jelentős támogatását utasítja vissza  a világ legjelentősebb dalszínháza, amely közéleti és politikai ellenkezés miatt döntött a szponzoráció felmondása mellett.

Ritka pillanat, amikor 15 millió eurós megállapodástól áll el egy kulturális intézmény. Azonban a BBC beszámolója szerint Milánóban a világhírű Scala operaház az intenzív ellenkezések miatt most erre kényszerült. Hiába egyeztek meg arról, hogy a következő öt évben a szaúdiak komoly összegekkel támogatják az intézményüket, politikai nyomás miatt most ez meghiúsulni látszik.

Giuseppe Sala, az opera elnöke, aki egyben a lombard város polgármestere is, azért volt kénytelen felmondani az egyezséget, mert többen élesen bírálták azt, hogy a dalszínház a pénzért cserébe a szaúdi kormány kulturális miniszterének is helyet biztosított volna az opera vezetői bizottságában.

Fotó: Wikimedia Commons/Jean-Christophe Benoist

Az eredeti egyezményt a politikusok mellett emberjogi szervezetek is elítélték, főleg azt hangsúlyozva, hogy feltételezések szerint az arab állam tavaly meglehetősen vitatott körülmények között szerepet vállalhatott egy szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi isztambuli meggyilkolásában.

A kormánypárti Liga politikusai az egyezség miatt nem csak bírálták az olaszok nemzeti szimbólumaként is számon tartott opera vezetését, de a művészeti igazgató, Alexander Pereira eltávolítását is követelték. A polgármester most azt közölte, hogy bár Pereira volt az, aki nyélbe ütötte a jelentős szponzorációs megállapodást, mégis maradhat a pozíciójában.