Haláltábor túrát szervez a hírhedt holokauszttagadó történész

David Irving többek között Treblinkába, Sobibórba, Belzecbe és Majdanekbe vinne látogatókat.

A közösségi oldalak felhasználói elszörnyedtek a hír hallatán, hogy Irving előleget gyűjt a weboldalán a 3650 dollárért hirdetett utazásra, sőt kedvezményeket is kínál a jelentkezőknek.

Az utazási prospektus „vitatott” jelzővel illeti az egykori náci haláltáborokat, melyek a mai Lengyelország területén működtek. A hirdetés előrebocsátja, hogy

senki nem kapja vissza a pénzét, „amennyiben a résztvevőktől megtagadják a belépést Európába a terrorizmus elleni törvények, vagy más politikai korlátozások, különös tekintettel muszlim- vagy Izrael-ellenesség miatt.”

Irving „Hitler-szakértőként” vezeti a túrát szeptember 1 és 9 között, mely többek között Hitler és Himmler bunkerét is útjába ejti.

David Irving

A lengyel zsidók megsemmisítését célzó titkos náci „Reinhard művelet” helyszínei mellett opcionálisan egy litván kitérőt is lehet választani az utazáshoz.

A brit „Holocaust Educational Trust” vezetője, Karen Pollock kijelentette, hogy

„David Irving egy bizonyított holokauszt tagadó. Az ő «túrája» semmi mást célt nem szolgál, mint hogy megsértse a Holokauszt áldozatainak és túlélőinek az emlékét. A holokauszttagadás nem más, mint akadémikus vitának álcázott antiszemitizmus. Nem lenne szabad, hogy ez megtörténjen, és partnereinkkel Európa-szerte mindent el fogunk követni, hogy ezért megtegyük a megfelelő lépéseket.”

Az Auschwitz emlékmúzeum szerint

„A holokauszttagadás egy hazug összeesküvés-elmélet. Bár hasonló ostobaság, mint a lapos-Föld elméletek, ez az antiszemitizmus és gyűlölet veszedelmes és förtelmes hordozója. A holokauszttagadók megjelenése a népirtás helyszínein sérti az áldozatok emlékét. Reméljük, nem kerül sor erre a látogatásra.”

Irving, aki tagadja, hogy holokauszttagadó lenne, 2011-ben ellátogatott Majdanekbe, és azt állította, hogy az ottani krematórium „hamis, a háború utáni években felhúzott” épület. Az oda látogató iskolás lányoknak azt tanácsolta, hogy fogadják szkeptikusan a tanáruk elbeszélését a gázkamrákról.