Tömegesen gyilkolják a keresztényeket Nigériában

Február óta a muszlim fuláni milíciák 120 emberrel végeztek és 140 otthont romboltak le Kaduna tartományban. A főáramú média ingerküszöbét azonban nem éri el a vérengzés.

Egymást érték a politikusok együttérző nyilatkozatai az új-zélandi mecseteket érő terrortámadással kapcsolatban, azonban ha keresztény áldozatokról van szó Afrikában, úgy tűnik, sem a világ vezetői, sem a mainstream média nem siratja az áldozatokat.

A nigériai keresztényeket érő múlt hétfői támadásban 52 ember vesztette életét, több tucatnyian megsérültek, és körülbelül 143 házat leromboltak az Inkirimi, Dogonnoma és Ungwan Gora falvakban a Kajuru terület Maro kerületében. Az azt követő vasárnapi vérengzés 17 áldozattal végzett és a muszlim milicisták több tucat házat gyújtottak fel.

Becslések szerint Nigéria lakosságán belül hasonló a keresztények és a muszlimok száma. Az ország északi részén az iszlám, keleti és déli területein pedig a kereszténység az uralkodó vallás. A középső rész mind etnikailag, mind vallásilag kevert.

Nem meglepő módon ez az a terület, ahol az északi, főleg muszlim fuláni tehénpásztorok fegyveres rajtaütéseket hajtanak végre keresztény csoportok ellen. Az Open Doors jelentéséből kiderül, hogy az összecsapások a 2011-es és a 2015-ös választások idején, valamint az idei évben olyannyira fokozódtak, hogy

2018-ban már az áldozatok száma mintegy 6000 főre rúgott.

Kaduna kormányzója, Naszir El-Rufai hajnaltól napszálltáig tartó kijárási tilalmat léptetett életbe a Kajuru helyi kormányzati területen, miután ezreket kellett elköltöztetni otthonaikból a muszlim fuláni pásztorok által okozott erőszak miatt.

A fuláni törzs egy félnomád állattenyésztő etnikai csoport Nigéria középső területén. Többségük szunnita muszlim. Az őslakos törzsekkel és helyi, főleg keresztény gazdálkodókkal évszázadok óta konfliktusban állnak. Az erőszak által leginkább érintett régiók Jama’a, Kachia, Kagarko, Kaura és Sanga területei Dél-Kadunában.

Az intézkedésre a főként keresztények által lakott Adara régiót érő véres támadássorozat nyomán volt szükség.

A Christian Solidarity Worldwide (CSW), ENSZ által is elismert, üldözött keresztények jogait képviselő civil szervezet információi szerint a múlt hétfői támadás áldozatai között nők és gyermekek is voltak.

Túlélők beszámolói szerint a támadók három csoportra oszlottak, az egyik gyilkolta az embereket, a másik az épületeket gyújtotta fel, a harmadik pedig a helyszínről menekülőket vadászta le.

A CSW szerint az erőszakhullámot El Rufai, Kaduna kormányzójának nigériai választások estéjén tett megjegyzése is kiválthatta, mikor azt állította hogy Kajuruban meggyilkoltak 66 fulánit. Az állítást később a Nigerian Emergency Management Agency megcáfolta, a nigériai keresztények szervezete pedig azzal vádolta meg a kormányzót, szándékosan terjesztett fals információt.

Ennek ellenére Rufai nem visszakozott, sőt későbbi megszólalásaiban már 133 áldozatról beszélt a CSW információi szerint. Az állítólagos támadás kapcsán letartóztatásokat is elrendelt Adarában a kormányzó.

Nigéria  az Open Doors üldözött keresztényeket segítő szervezet 2019-es keresztényeket üldöző országokat rangsoroló listáján a 12. helyet foglalja el.

Csak a múlt évben több ezer keresztényt gyilkoltak le fuláni milicisták, melynek kapcsán sokan genocídiumról beszélnek Nigéria középső részén.

A CSW felszólítja a nigériai szövetségi kormányt, keményen lépjen fel az erőszak ellen.

„A folyamatos halálesetek és pusztítások szomorú bizonyítékai a kormány folyamatos alkalmatlanságának arra, hogy betöltse elsődleges küldetését és részrehajlás nélkül megvédje minden állampolgárát.”